Plus

Grootmeesters en de spannendste talenten uit de fotografie

Haute Photographie, een verfrissende beurs tijdens Art Rotterdam Week, moet de bezoeker laten genieten én hebberig maken. Er hangt genoeg. Zoals werk van Laura Kampman, Pieter Henket en Koto Bolofo.

Werk van model-fotograaf Laura Kampman Beeld Laura Kampman
Werk van model-fotograaf Laura KampmanBeeld Laura Kampman

Roy Kahmann (1959), een van de grote pleitbezorgers van fotografie als kunstvorm in Nederland, is zelf uiteraard een fanatieke verzamelaar. Zijn liefde werd in de late jaren zeventig aangewakkerd toen hij een print van Ed van der Elsken kocht - voor 25 gulden - nadat hij diens boek had vormgegeven.

Inmiddels telt zijn privé­collectie duizenden prints en vertegenwoordigt hij in zijn Kahmann Gallery op de Lindengracht naast grote namen als Ata Kandó en Albert Watson ook veel jong talent. Onder wie Bastiaan Woudt en Laura Kampman.

Haute Photographie, een internationale fotografiebeurs die volgende maand in Rotterdam wordt gehouden, is voortgekomen uit Kahmanns haat-liefdeverhouding met de bestaande kunstbeurzen, die kleine ruimtes bieden, waardoor hij fotografen uit zijn stal moet teleurstellen. "Op 30 vierkante meter kan ik geen twintig fotografen kwijt."

Daarbij hebben beursorganisator en galeriehouder ook een ander belang. De eerste wil zo veel mogelijk vierkante meters verhuren, wat de kwaliteit niet altijd ten goede komt, en zo veel mogelijk bezoekers trekken; de laatste wil alleen de juiste mensen binnen krijgen.

Vijftig kunstenaars
Dus bedacht hij een museale pop-upshow ('Vijf dagen en dan zijn we weer weg'). Geen hokjes meer waar je inloopt en door verkopers wordt besprongen, maar muren vol aan te schaffen werk waar je langsloopt en waarvan je rustig kunt genieten. Geïnspireerd ook door de tentoonstelling Modern times. Fotografie in de 20ste eeuw in het Rijksmuseum in 2014. "Een van de beste foto-exposities die ik ooit heb gezien."

Een magazine - 'in plaats van een duffe catalogus' - met interviews met de vertegenwoordigde fotografen moet de voor- en napret voor de bezoeker verhogen. Er komt een boekenmarkt samengesteld door GUP Magazine (Guide to Unique Photography) en sterrenchef Ron ­Blaauw tekent voor de pop-upversie van Ron Gastrobar. In samenwerking met het Nederlands Fotomuseum worden lezingen, rondleidingen en workshops aangeboden.

Op de groepsexpositie in Rotterdam zal werk te zien zijn van zo'n vijftig kunstenaars, van de grootmeesters uit de fotografiegeschiedenis tot de jongste en spannendste talenten van dit moment ('Verzamelaars willen ontdekken'), naast de Kahmann Gallery vertegenwoordigd door een selecte groep internationale galeries: Esther Woerdehoff (Parijs), Grundemark/Nilsson (Berlijn en Stockholm), Ibasho (Antwerpen) en Howard Greenberg (New York).

De Zuid-Afrikaanse modefotograaf Koto Bolofo, veel werkend voor modehuis Hermès, 'een grote naam, maar hier nog nauwelijks bekend', wordt in Rotterdam geïntroduceerd in de kunstwereld.

Cultsneakers

Raadsels rondom de gewilde cultschoenen van Kanye West. Een foto van wat lijkt op een nieuwe glow in the dark-Adidas Yeezy Boost 350 V2 is dinsdag door @sneakerprophet_ op ­Instagram gepost, in een zebra-achtige print in vermoedelijk zwart-wit.

Druk gespeculeerd wordt dat het wel­eens de langverwachte All White 350 V2 kan zijn. Wanneer de sneaker in de winkel komt, only God (oftewel Kanye) knows.

Zijn werk hangt naast de guitige zwart-witportretten van de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren van leerlingen van Koninklijk Werk Ibis, een zeevaartschool in Oostende, waar weeskinderen en jochies uit moeilijke gezinssituaties een thuis vinden. Alle negen portretten uit de serie, genaamd Engelen van de zee, zijn at first sight al verkocht aan een Rotterdamse verzamelaar. Maar het is een editie van tien.

Er is werk van de Nederlandse, in New York wonende (mode)fotograaf Pieter Henket, en prachtige zelfportretten van de 22-jarige Laura Kampman, geboren en getogen in Ridderkerk, 'internationaal model, autodicact en een heel groot talent', die voor het eerst exposeert. Met andere jonge talenten Ramazan Barlas uit het oosten van het land en Aisha Zeijpveld uit Amsterdam. Prijsklasse? "Die moet ik nog bepalen, maar het zal tussen de 1000 en 1500 euro liggen." Het duurste werk op de beurs kost 80.000 euro.

Tweede leven
Voor de kleinere portemonnee staat Kahmann met MAG (The Art of Magazine Photography) van 18 tot en met 22 januari in Amsterdam op kunstbeurs For Real in de Passenger Terminal.

Glow in the dark-Adidas Yeezy Boost 350 V2 Beeld Adidas
Glow in the dark-Adidas Yeezy Boost 350 V2Beeld Adidas

Modefoto's van onder anderen Paul Bellaart, Marc de Groot, Petrovsky en Ramone en Carli Hermès, die eenmalig in bladen zijn geplaatst, wil hij een tweede leven geven. Ook krijgt hij aanvragen van mensen die bijvoorbeeld een foto uit een oud modetijdschrift aan de muur willen.

"Dan probeer je te achterhalen wie de fotograaf is en of je de plaat nog kunt produceren."

Al heeft het gros van Nederland nog een ingelijste Ikeafoto - oplage duizenden - boven de bank. Dat stoort Kahmann geenszins. "Mensen raken gewend aan fotografie aan de muur, of het nou drie tientjes kost of 3000 euro. En op een gegeven moment willen ze een origineel of iets waardevasts aan de muur. MAG is dan een opstapje, prijzen beginnen al bij 595 euro. Mode­fotografie is vaak kleurrijk en heeft een lekkere sfeer, dat verkoopt makkelijker dan werk van kunstfotografen die soms donker fotograferen, daar moet je wel voor in zijn."

MAG, For Real, 18-22/1, Passenger Terminal
Haute Photographie, 8-12/2, LP2, Rotterdam

Werk van de Zuid-Afrikaanse modefotograaf Koto Bolofo Beeld Koto Bolofo
Werk van de Zuid-Afrikaanse modefotograaf Koto BolofoBeeld Koto Bolofo

De drie Stallones

De dochters van Sylvester Stallone loodsen de kijker morgen als Miss Golden Globe door de filmaward­ceremonie - een erebaantje dat altijd gaat naar offspring van bekende acteurs. Sistine (18), Scarlet (14) en Sophia (20) zullen niet veel meer doen dan de gouden beeldjes aangeven, de winnaars naar en van het podium begeleiden en vooral hun best doen te shinen. Maar toch.

Sophia is de populairste van de drie op sociale media, maar niet lang meer. Sistine huurde namelijk onlangs het pr-bureau in dat ook Kylie Jenner vertegenwoordigt en heeft een contract met IMG Models. Ze stond al in Teen Vogue en op de cover van de Russische Harper's Bazaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden