Groep cybercriminelen stal 100 miljoen dollar

Een groep cybercriminelen die onder de naam 'Businessclub' opereert heeft zo'n 100 miljoen dollar (91,7 miljoen euro) geroofd van bankrekeningen. Ook was de groep verantwoordelijk voor het stelen van duizenden gigabytes aan data en spionage in Oost-Europa. Dat maakte het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT woensdag bekend.

null Beeld afp
Beeld afp

Fox-IT heeft met de Amerikaanse recherchedienst FBI samengewerkt om de software die de groep gebruikte onschadelijk te maken. Na jarenlang onderzoek kon de bende virtueel worden opgerold. De FBI heeft een belangrijk deel van het computernetwerk waarmee de criminelen werkten lamgelegd.

De bende ging te werk met het computervirus GameOver ZeuS. Door dat op zo veel mogelijk computers te installeren, zonder dat de gebruiker daar kennis van had, kon Businessclub bij banktegoeden en geheime data. Dit gebeurde al zeker vanaf 2009, maar mogelijk al eerder. Doordat de cybercriminelen in meerdere landen opereerden, is er geen totaal beeld te geven, aldus de onderzoekers. De FBI heeft GameOver ZeuS nu naar eigen zeggen 'ineffectief' gemaakt.

3 miljoen voor gouden tip
De groep cybercriminelen bestaat uit meer dan vijftig man. Onder hen is ook de Rus Jevgeni Michailovitsj Bogatsjev die door de FBI wordt gezocht. Hij zou niet de enige leider van de groep zijn, maar wel een belangrijke rol hebben gespeeld bij de cyberdiefstal. De gever van de gouden tip die leidt tot zijn arrestatie kan tot 3 miljoen dollar krijgen van de FBI. Volgens de onderzoekers verblijft Bogatsjev momenteel in Rusland en geniet hij waarschijnlijk bescherming van de Russische overheid.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de groep inbrak op computers van ministeries en inlichtingendiensten in Georgië, Turkije en Oekraïne. In Turkije zou er specifiek gezocht zijn naar informatie die te maken had met de Turkse betrokkenheid bij het conflict in Syrië en de betrokkenheid van Rusland via huurlingen en wapenleveranties.

Volgens Andy Chandler van Fox-IT heeft een onderzoeksteam in Delft jarenlang aan het onderzoek meegewerkt. 'We zijn erg trots dat we onze kennis en inzichten over deze geraffineerde criminele organisatie kunnen delen', aldus Chandler. 'Businessclub verdiende honderden miljoenen dollars.'

De FBI heeft 3 miljoen dollar uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van de Rus Jevgeni Michailovitsj Bogatsjev. Beeld afp
De FBI heeft 3 miljoen dollar uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van de Rus Jevgeni Michailovitsj Bogatsjev.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden