Update

Groeiende weerstand tegen pestprogramma van RTL

RTL 5 komt verder in de problemen met het tv-programma dat pesten op school aan de kaak wil stellen. Inmiddels hebben drie scholen er grote moeite mee dat er in het geheim beelden zijn gemaakt. Het Einstein Lyceum in Hoogvliet heeft vandaag besloten de gang naar de rechter te maken om de uitzending van bepaalde beelden tegen te houden.

Het Einstein Lyceum in Hoogvliet. Beeld Screenshot Google Streetview
Het Einstein Lyceum in Hoogvliet.Beeld Screenshot Google Streetview

Dat is woensdag duidelijk geworden nadat eerder die dag nog twee scholen met kritiek naar buiten kwamen. Vrijdag sommeerde het Einstein Lyceum RTL 5 bepaalde beelden niet te gebruiken en woensdag maakten Het Goese Lyceum in Goes en Het Noordik in Vriezenveen duidelijk de werkwijze van de programmamakers niet te waarderen.

RTL 5 had tot 16.00 uur de tijd af te zien van het gebruik van de gewraakte beelden die in Hoogvliet zijn geschoten, maar de zender kwam niet tegemoet aan de eisen. De schooldirectie zegt het belang van de leerlingen voorop te stellen.

Zorgvuldig gewogen
'Die zijn zorgvuldig afgewogen en daar is dit besluit uit voortgekomen', zegt een woordvoerder van de school. Hij stelt met nadruk dat het gaat om de belangen van alle scholieren, 'dus ook die van het gepeste kind'.

Een woordvoerder bij RTL zei woensdagmiddag dat er nog steeds wordt overlegd over een reactie op de ophef. Directeur-bestuurder Wim Drenth van Het Noordik zegt het 'levensgevaarlijk' te vinden dat in het geheim beelden zijn gemaakt: 'Als opnames over pesten zo maar lukraak in de openbaarheid komen, doet dat meer kwaad dan goed.'

Niet herkenbaar
Uiteindelijk werkte de school wel mee aan het programma, 'maar wel onder onze voorwaarden.' Zo mogen leerlingen niet herkenbaar in beeld komen en mogen ze later geen last van de opnames ondervinden. Drenth moet de uitzending nog wel vooraf bekijken om te zien of aan de voorwaarden tegemoet is gekomen.

Enkele ouders van leerlingen op Hert Noordik eisten dat hun kinderen niet in het programma zouden voorkomen. Ook in Hoogvliet zijn ouders tegen het uitzenden van de beelden. Aan Het Goese Lyceum beloofden de producent en RTL de gewraakte beelden niet in het programma Project P: Stop het pesten te gebruiken.

Makers 'onbeschoft'
Rector Leo de Kraker van de school in Goes noemt de werkwijze van de makers 'onbeschoft'. 'Een kind moet zich op school vrij kunnen voelen en bewegen. Dat kan niet als later blijkt dat je lange tijd stiekem bent gefilmd. Hiermee creëren de programmamakers een onveilige situatie.'

In 'Project P: stop het pesten' stellen de presentatoren Johnny de Mol en Dennis Weening het pesten op scholen aan de orde. De eerste aflevering wordt uitgezonden op maandag 28 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden