Nieuws

Griffels en Penselen uitgereikt voor beste kinderboeken

Elf kinderboeken zijn dinsdag bekroond met een Zilveren Griffel, een prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. Ook zijn acht Zilveren Penselen uitgedeeld voor de best geïllustreerde kinderboeken uit dezelfde periode.

Het Parool
null Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Dat meldt de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Dit jaar werden ook 27 Vlag en Wimpels uitgereikt; eervolle vermeldingen voor Nederlandstalige kinderboeken. Onder anderen Parool-recensent Joukje Akveld won een Vlag en Wimpel voor haar boek Wat niet in de safarigids van je ouders staat.

Zilveren griffels

In de categorie tot zes jaar gingen er griffels naar Er lag een trommeltje in het gras van Edward van de Vendel en Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp. In de categorie zes tot negen jaar werden Beste broers van Jowi Schmitz en Die kleine is Don, de lange is Sjon van Catharina Valckx bekroond.

Griffels in de categorie negen tot twaalf jaar zijn voor Gozert van Pieter Koolwijk en Ons kasteel aan zee van Lucy Strange. De onderscheidingen in de categorie twaalf tot vijftien jaar gingen naar Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw van Davide Morosinotto en Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf.

In de categorie informatief werden Gloei van alweer Edward van de Vendel en Wonderbos van Jan Paul Schutten beloond met een griffel en in de categorie poëzie De gemene moord op Muggemietje van Ted van Lieshout.

Één van de Nederlandstalige Zilveren Griffels kan door de Griffeljury later bekroond worden met de Gouden Griffel.

Zilveren penselen

Zilveren Penselen waren er in de categorie informatief voor Alles wat er was, geïllustreerd door Marijke Klompmaker, en Verborgen wereld, door Ben Rothery. In de categorie geïllustreerde jeugdboeken zijn er penselen voor opnieuw Hele verhalen voor een halve soldaat door Ludwig Volbeda en wederom Gloei door Floor de Goede.

In de categorie geïllustreerde kinderboeken werden beloond Noorse sagen - Voorbij de regenboogbrug door Jeffrey Alan Love en Mensen met koffers door Annemarie van Haeringen. Marta en ik van It’s raining elephants en Vuilnisvarkens Job en Bob van Noëlle Smit vielen in de penselen in de categorie prentenboeken.

Ook één van de oorspronkelijk Nederlandstalige bekroonde Zilveren Penselen wint het Gouden Penseel. De winnaars van de gouden trofeeën worden op 5 oktober bij de start van de Kinderboekenweek bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden