PlusHan Lips kijkt tv

Gregory Sedoc als proefkonijn moet steeds erkennen dat zijn kwaliteiten in het verleden liggen

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Sportlab Sedoc.

Han Lips
Joop Zoetemelk en Gregory Sedoc in Sportlab Sedoc. Beeld Screenshot
Joop Zoetemelk en Gregory Sedoc in Sportlab Sedoc.Beeld Screenshot

Weinig mensen kunnen interviewers zo uilig aankijken als Joop Zoetemelk. In Sportlab Sedoc kreeg hij de vraag hoe wielrenners in de jaren zeventig en tachtig trainden. Bij Zoetemelk, de man die – waarschijnlijk onbewust – precies begrijpt wat zijn rol is in een hip en razendsnel gesneden programma over wetenschap en sport, gaan dan de wenkbrauwen wat omhoog. Met een ach-zo-ging-dat-toentoontje in zijn stem zegt hij: “Training? Gewoon zoveel mogelijk kilometers maken.”

Het is niet onlogisch dat Sportlab Sedoc bij Zoetemelk uitkwam bij een aflevering die draaide om de vraag: wanneer wint er weer eens een Nederlander de Tour de France? Joop is de laatste immers, alweer 42 jaar geleden. Natuurlijk diende de legendarisch slaapverwekkende Zoetemelk alleen maar als contrastvloeistof in een uitzending die, zoals wel vaker bij Sportlab Sedoc, aan elkaar hing van grafieken, ingewikkelde afkortingen en natuurlijk de details die de verschillen maken.

Niet allemaal begrijpelijk, maar al met al best boeiend. Met in Gregory Sedoc, voorheen olympisch atleet, een enthousiaste presentator. Zelf ook een tikje saai, vindt Lips altijd. Dat gezegd hebbende: het is fijn dat Sedoc zichzelf steeds opwerpt als proefkonijn, het levert leuke beelden op van een voormalig topsporter vol bravoure die steeds opnieuw moet erkennen dat zijn kwaliteiten elders liggen. Of gewoon in het verleden.

Opvallend vond Lips het opduiken van Tom Dumoulin in het programma. In maart, toen de opnames waren, vertelde hij dat zijn gevoel altijd leidend was in de beslissingen die hij nam. Profetische woorden voor wie weet dat Dumoulin inmiddels zijn afscheid van de wielersport heeft aangekondigd.

Alles bij elkaar scoort Sportlab Sedoc een dikke voldoende. Net een beetje te veel een potpourri van wetenschappelijke dingetjes. Alsof de makers dachten: we overgieten dit gerecht met een vettige wetenschappelijke saus, dan komt het vanzelf goed.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden