Gratis verhalenbundel A.L. Snijders tijdens Nederland Leest

Het (zeer) korte verhaal staat in november centraal tijdens de tiende editie van Nederland Leest, de jaarlijkse leesbevorderingscampagne van de CPNB.

De Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Beeld anp
De Openbare Bibliotheek in Amsterdam.Beeld anp

Openbare bibliotheken verstrekken die maand aan hun leden honderdduizenden gratis exemplaren van een verhalenbundel die is samengesteld door A.L. Snijders. De auteur staat bekend om zijn zeer korte verhalen, de zogeheten zkv's.

De bundel bevat 'een staalkaart van korte verhalen uit de Nederlandstalige geschiedenis', liet de CPNB woensdag weten. Snijders zal zelf met zkv's reageren op de verhalen in de bundel. Vanwege het tienjarig jubileum van Nederland Leest verschijnt er in elke provincie een aparte editie, aangevuld met korte verhalen uit de regio.

A.L. Snijders (77) publiceerde vanaf de jaren tachtig columns in verschillende kranten. Rond 2002 begon hij te werken aan het 'zkv'. De afkorting van 'zeer korte verhaal' heeft hij zelf bedacht. 'Als een roman een boom is, zou je een bundel zkv's een berg takjes kunnen noemen', zegt hij er zelf over.

In 2006 kwam de eerste bundel met zkv's uit, getiteld 'Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk'. Het werd uitgegeven door AFdH, een uitgeverij die speciaal werd opgericht om het werk van Snijders te kunnen uitgeven. In 2010 ontving de schrijver de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In het voorjaar verschijnt de negende bundel met zkv's.

Nederland Leest is een jaarlijkse campagne van de CPNB en de Vereniging Openbare Bibliotheken. Door een boek gratis uit te delen hopen ze dat mensen het niet alleen gaan lezen, maar er ook met elkaar over gaan discussiëren. Vorig jaar stond 'Een vlucht regenwulpen' van Maarten 't Hart centraal. De roman werd meer dan een half miljoen keer uitgedeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden