PlusAchtergrond

Gratis mini-opera’s in binnentuinen West: ‘Een groot geschenk’

Het libretto van L’Arianna van Monteverdi bestaat nog, maar op het lamento na is alle muziek van de opera verloren gegaan. Podium Mozaïek en World Opera Lab lieten zich erdoor inspireren. Ze organiseren zondag vier keer vier gratis mini-opera’s in de binnentuinen van Bos en Lommer en De Baarsjes als teaser.

Dianne Bleeker
null Beeld Ellis Biemans
Beeld Ellis Biemans

De complete voorstelling, onder de naam Arïanna: Liefde zonder grenzen, gaat op 11 september in première. “We hebben een reconstructie gemaakt voor deze tijd; superdivers, met alle culturen uit Amsterdam,” zegt Miranda Lakerveld, de regisseur. “Het creatieve proces is bijna utopisch, omdat alle muzikanten een andere achtergrond hebben met ieder een eigen kennisveld. Zo is Aylin Sezer een Nederlands-Turkse sopraan en Shwan Sulaiman een Koerdische Irakees die ontzettend goed is in volksmuziek. Iedereen leert elkaar wat en daar ben ik heel dankbaar voor. Dat wij zo kunnen werken is een groot geschenk.”

Inspiratie

Drie componisten schreven nieuwe madrigalen, waarbij hun eigen muzikale tradities én de stijl van Monteverdi als inspiratie dienden. Het ensemble bestaat uit een mix van orgel tot oed, een soort luit, en Afrikaanse percussie. De opera is gebaseerd op de mythe van prinses Arianna. Zij helpt Theseus, op wie zij verliefd is, ontsnappen uit het labyrint. Haar broer, de Minotaurus, wordt daarbij gedood. Ze vluchten voor de toorn van haar vader naar het eiland Naxos. Maar na een intense liefdesnacht blijft Arianna daar alleen achter. Als ze wakker wordt, beklaagt Arianna, de liefde en het leven, totdat de God Dionysos verschijnt en haar in een sterrenstelsel verandert.

Lakerveld: “In september zal de focus liggen op meerstemmigheid. We hebben nu nieuwe muziek laten schrijven voor de hele groep, maar samen zingen kan helaas nog niet. De groepsscène spelen we daarom nu niet en daarvoor in de plaats wordt het verhaal verteld in vier ensembles van drie musici.”

Op de fiets

De twaalf musici spelen de mini-opera’s van vier keer een kwartier zondag vanaf 13:00 uur in de Adolf van Nas­saustraat om vervolgens op de fiets door te gaan naar de LommerRijk Bomen, het Vrouwengelukhof en de Tuin van Jan. Het is een aangeklede voorstelling met kostuums en dans erin verweven.

Elk deel vertelt een perspectief: Liefde door Osama Meleegi, Vanessa Felter en Youmni Abou Al Zahab, Theseus door Shwan Sulaiman, Haytham Safia en Vincent Martig, Arianna door Aylin Sezer, Wim Dijkstra en Emmy Storms en de Nieuwe Tijd door Sinan Vural, Nyanga Weder en Tara Kumar. Deze privésessies zijn niet open voor bezoekers, maar op 11 september gaat het collectief in première in Podium Mozaïek.

Arianna: Liefde Zonder Grenzen, Podium Mozaïek, 11 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden