Nieuws

Grafisch ontwerper Jan van Toorn (88) overleden

Grafisch ontwerper Jan van Toorn is vrijdag na een kort ziekbed op 88-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Dat heeft zijn biograaf zondag namens de familie bekendgemaakt. Van Toorn genoot internationale bekendheid met zijn ontwerpen.

Redactie
 Jan van Toorn 2014 Beeld Rink Hof
Jan van Toorn 2014Beeld Rink Hof

Sinds de jaren 80 was hij vooral actief in het onderwijs. Hij gaf onder meer les aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ook was hij directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

Van Toorn vestigde zich in 1957 als zelfstandig ontwerper. Tot zijn bekendste werk behoren de kalenders voor drukkerij Mart.Spruijt in Amsterdam en de affiches en catalogi voor het Van Abbemuseum in Eindhoven. Ook ontwierp hij series postzegels voor de toenmalige PTT (Koninklijke PostNL).

Poster ontworpen voor het Van Abbemuseum Beeld Jan van Toorn
Poster ontworpen voor het Van AbbemuseumBeeld Jan van Toorn

In februari 2008 besloot hij zijn archief onder te brengen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) nomineerde Van Toorn in 2014 voor de prestigieuze Amsterdamprijs. Het AFK noemde hem één van de mensen op wie de internationale reputatie van het Dutch Design rust, ‘een maatschappelijk bewogen grafisch ontwerper met een groot beeldend vermogen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden