Graffiti6 verbindt folk en soul 'op unieke manier'

Het Britse duo Graffiti6 brak met hun eerste creatie, het nummer Stare Into The Sun, gelijk door. Singer-songwriter Jamie Scott en producer TommyD bleken een gouden combinatie. 'Wij luisteren op precies dezelfde manier naar muziek', aldus Scott.

Hij en Tommy 'D' Danvers werkten voor het eerst samen in 2008. Scott had een jaar eerder het album Park Bench Theories uitgebracht met Jamie Scott and The Town. 'Toen ik Stare Into The Sun voor het eerst hoorde, wist ik niet zo goed wat ik er mee aan moest', geeft de 28-jarige zanger toe. 'Ik verwachtte een folk- of bluessong, iets melancholisch en akoestisch zoals mijn andere materiaal.'

Maar dat is niet wat TommyD hem voorschotelde. 'Ik heb er zeker zes keer naar moeten luisteren voor ik begreep wat ik hoorde. Ik dacht:
dit kan ik nooit gebruiken voor een soloproject, maar het is wel een geweldig uitgangspunt voor het maken van nieuwe muziek. En zo is het eigenlijk begonnen.' Stare Into The Sun werd opgepikt door verschillende tv-series en reclamemakers. Een droomstart voor Scott en TommyD.

Tim Buckley
In Graffiti6, zoals het duo de samenwerking ging noemen, komen hun beider smaken samen. Scott: 'Tommy is opgegroeid met hiphop en rock, ik vond folk- en soulmuziek - Carole King, Tim Buckley, Joni Mitchell, Stevie Wonder - interessanter.' Werken met TommyD was dan ook een sprong in het diepe, maar Scott geloofde heilig in een zachte landing.
'Hij is een geweldige producer en songwriter die precies weet wat hij doet. Soms heb je zoveel vertrouwen in iemands capaciteiten dat je je twijfels opzij zet omdat je weet: ook al zou ik dit soort liedjes zelf nooit maken, ik ga dit uiteindelijk heel leuk vinden.'

Scott moet binnen Graffiti6 soms noodgedwongen buiten zijn comfort zone opereren. 'Optreden met Graffti6 vind ik heel leuk, maar het gaat me niet zo gemakkelijk af als wanneer ik met mijn gitaar op een podium folkliedjes sta te zingen.' Ondanks dat ongemak, onderstreept de Brit dat hij heel blij is met hoe de samenwerking verloopt. 'Graffiti6 legt de verbinding tussen folk en soul en dat is wat het zo speciaal maakt voor mij. Ik heb het gevoel dat ik er van alles in kwijt kan. Er is maar één goede reden om samen met iemand liedjes te schrijven: omdat de ander dingen doet die je zelf nooit zou doen.' (FaceCulture)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden