Grachtenfestival Clubtoer: TenToon Ensemble met Syrische muzikanten

Concerten zonder stoelen, dat is de opzet van de Grachtenfestival Clubtour. Op stadsstrand De VerbroederIJ speelt het TenToon Ensemble met Syrische muzikanten.

Het Parool
Het TenToon Ensemble op het Grachtenfestival 2018, in de A'DAM Toren. Beeld Melle Meivogel
Het TenToon Ensemble op het Grachtenfestival 2018, in de A'DAM Toren.Beeld Melle Meivogel

Stadsstrand, dat klinkt naar hipsters. Maar het nieuwe strand De VerbroederIJ, aan de Noordoever van het IJ, wil er juist voor iedereen zijn. Dus ook voor de bewoners van de nabijgelegen IJplein- en Vogelbuurt. In het paviljoen, een oude strandtent uit Katwijk, is koffie gewoon koffie en kan worden geklaverjast.

Muziek is een prima bindmiddel op De VerbroederIJ. Onlangs nog trad er een Georgisch koor op; ideetje van een stel buurtbewoners van Oost-Europese komaf. Prima locatie dus voor de Clubtour van het Grachtenfestival, die ongedwongen concerten brengt op voor klassieke muziek niet heel gebruikelijk locaties, waaronder verder ook club Sexyland en The Harbour Club.

Bij een eerdere editie van het Grachtenfestival gaf het TenToon Ensemble een concert hoog in de A'DAM Toren. Ook dit jaar musiceren ze in de directe nabijheid van het IJ: op 13 augustus spelen ze op De VerbroederIJ met de Syrische muzikanten Nawras Altaky en Shaza Manla.

"Nawras bespeelt de ud, een Arabische luit. En Shaza de qanun, een citerachtig instrument. Ze kan ook heel mooi zingen," zegt Mervyn Groot, slagwerker van TenToon. Een dergelijke samenwerking is niet nieuw voor het ensemble, want het verder vooral uit blazers bestaande gezelschap combineert klassieke muziek graag met wereldmuziek en soms ook jazz.

Groot: "We zijn met zijn tienen: acht blazers, een bassist en een slagwerker. De klassieke stukken die we spelen zijn voor heel andere bezettingen geschreven en in onze uitvoering ervan veroorloven we ons veel vrijheden. In het concert met Nawras en Shaza is ruimte voor improvisatie."

Nawras Altaky en Shaza Manla kwamen naar Nederland als vluchteling. "Maar ze zijn zo veel meer dan alleen dat. Als wij met ze spelen, zijn ze muzikanten, geen vluchtelingen. Heel goede muzikanten bovendien. Shaza is nog maar een tiener, Nawra had in Syrië al naam gemaakt als muzikant. De invloeden en kwaliteiten die zij meebrengen zijn voor ons heel inspirerend."

Het TenToon Ensemble met Syrische muzikanten, 13 augustus, stadsstrand De VerbroederIJ.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden