Update

Gouden Uil voor debutant Vuijsje

AMSTERDAM - Robert Vuijsje heeft met zijn roman Alleen maar nette mensen de Gouden Uil gewonnen. De Amsterdamse schrijver kreeg de grootste Belgische literatuurprijs gisteravond uitgereikt in het stadhuis van Antwerpen. Vuijsje (1970) kreeg een bedrag van 25.000 euro en een trofee.

Opmerkelijk is dat Alleen maar nette mensen een debuut is. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de uitreiking van de Gouden Uil dat een debutant de prijs wint.

Vuijsjes roman gaat over een Amsterdamse Joodse jongen, die vaak voor Marokkaan wordt aangezien, op zoek naar 'de intellectuele negerin'. De jury vond de roman 'brandend actueel, verfrissend, hartverwarmend en zeer geestig. (...) Geen taboe wordt ontzien, geen enkele illusie blijft overeind in dit vlammende fresco over het precaire work in progress dat samenleving heet, en over de manier waarop de daarin 'samen' levenden over elkaar denken en met elkaar omgaan'.

Juryvoorzitter Guy Mortier vergeleek de roman van Vuijsje in zijn toespraak met 'een zachte hand om je ballen en een klap in je gezicht'. Vuijsje schrijft volgens Mortier 'Nederlands dat swingt als een Afrikaanse tiet, in een ritme dat strakker zit dan een zwarte bil in een te kleine luipaardlegging, en dialogen die knetteren als de op hol geslagen bedrading in verhitte hoofden'.

De overige genomineerden waren: Pia de Jong met Lange dagen, Christiaan Weijts met Via Cappello 23, de Vlaming Jan Van Loy met De heining en P. F. Thomése met Nergensman.

De Gouden Uil Jeugdliteratuur werd eveneens uitgereikt en ging naar Peter Verhelst en Carll Cneut met Het geheim van de keel van de nachtegaal.

Vuijsje kan aanstaande maandag een dubbelslag maken als hij ook de Libris Literatuurprijs wint. (HET PAROOL)

www.degoudenuil.be

Vuijsje (1970) vertelt in zijn roman over een joodse jongeman uit Amsterdam die vaak als Marokkaan wordt aanzien. Foto EPA Beeld
Vuijsje (1970) vertelt in zijn roman over een joodse jongeman uit Amsterdam die vaak als Marokkaan wordt aanzien. Foto EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden