Gouden Kalf voor Alex en Marc van Warmerdam

Alex en Marc van Warmerdam krijgen op het aankomende Nederlands Film Festival gezamenlijk het Gouden Kalf voor de Filmcultuur.

Hannah Stöve
Alex en Marc van Warmerdam. Beeld anp
Alex en Marc van Warmerdam.Beeld anp

Het is een prijs voor mensen die zich bijzonder inzetten voor de Nederlandse filmcultuur.

"Ik was zeer verrast toen we het hoorden, en ik beschouw de prijs als een compliment dat ik in dankbaarheid aanvaard," vertelt Marc van Warmerdam: "Heel bijzonder dat het Kalf aan ons samen wordt gegeven. Dat laat wel zien dat niet alleen de artistieke kant van het filmmaken gewaardeerd wordt, maar ook de praktische kant van de productie."

Negen films
De broers komen in een niet onverdienstelijk rijtje te staan: filmmakers als Rutger Hauer en Paul Verhoeven ontvingen de onderscheiding eerder.

De Van Warmerdams hebben samen negen films gemaakt, waaronder Abel (1986), Ober (2006), Borgman (2013) en Schneider vs. Bax (2015). Marc van Warmerdam is steevast verantwoordelijk voor de productie, Alex van Warmerdam voor scenario en regie.

Naast hun 'ongeëvenaarde' oeuvre en de talloze verdiensten voor de filmwereld (Marc van Warmerdam richtte bijvoorbeeld bioscoop Het Ketelhuis op het Westergasterrein op) wordt ook de kruisbestuiving met theater door de jury geroemd.

Erkenning
Alex van Warmerdam leidt het theatergezelschap De Mexicaanse Hond, Marc is directeur van muziektheatergezelschap Orkater.

Begin augustus werd bekend dat Orkater de komende vier jaar geen subsidie meer ontvangt van het Fonds Podiumkunsten. Aan erkenning geen gebrek, maar geld om deze activiteiten in stand te houden ontbreekt. "We bevinden ons met Orkater in een bizarre situatie. Als er geen geld bijkomt dan houdt het op, al zetten we alles op alles. Maar wat ik vooral moeilijk vind is om er steeds over te moeten praten, terwijl we eigenlijk voorstellingen willen maken," aldus Marc van Warmerdam.

De broers ontvangen hun kalf op de openingsavond van het Nederlands Film Festival, op 21 september in Utrecht. Wie het beeld mee naar huis neemt? Marc van Warmerdam: "Het zou kunnen dat we er twee krijgen, maar mochten we er een ontvangen, dan heb ik sterk de neiging om 'm door een specialist door te laten zagen. Overlangs, zodat je 'm tegen een muur kan plakken, of dwars door het midden. Dan mag Alex de kop, en dan neem ik natuurlijk het achterwerk."

De Held
De 36e editie van het NFF gaat over twee weken van start met openingsfilm De Held op woensdag 21 september en is tot vrijdag 30 september 2016 te bezoeken in Utrecht.

Het festival omvat 92 premières, 53 speelfilms, 119 documentaires, 122 korte films, 27 televisiedrama's, 25 videoclips, 50 games en 10 interactieve projecten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden