Gouden Griffel naar Gozert van Pieter Koolwijk

Gozert van Pieter Koolwijk is bekroond met de Gouden Griffel. Het Gouden Penseel is voor de tweede keer voor de illustraties van Ludwig Volbeda.

Joukje Akveld
Een illustratie uit het met een Gouden Griffel bekroonde kinderboek 'Gozert’ van Pieter Koolwijk, door Linde Faas Beeld Linde Faas
Een illustratie uit het met een Gouden Griffel bekroonde kinderboek 'Gozert’ van Pieter Koolwijk, door Linde FaasBeeld Linde Faas

Dat is dinsdag bekendgemaakt tijdens de Gouden Kinderboekenborrel aan de vooravond van de Kinderboekenweek, die woensdag begint.

Gozert vertelt het verhaal van druktemaker Ties die chaos veroorzaakt, tot wanhoop van zijn omgeving. Ties zelf ziet dat anders; hij beleeft gewoon avonturen met zijn coole vriend Gozert. Dat hij de enige is die Gozert ziet, ervaart hij niet als een probleem. Zijn ouders wel: Gozert moet verdwijnen en Ties wordt in Huize Hoopvol onder behandeling gesteld.

Uit het juryrapport: ‘Koolwijk bewijst dat verbeeldingskracht recht heeft op een plek in de realiteit. Hij balanceert kundig op de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Daarin is hij heer en meester.’ Met de bekroning passeert de jury Hele verhalen voor een halve soldaat, geschreven door Benny Lindelauf die eerder dit jaar samen met illustrator Ludwig Volbeda de Woutertje Pieterse Prijs won. Ook Edward van de Vendel, die dit jaar zijn twaalfde én dertiende Zilveren Griffel won, loopt zijn eerste Gouden Griffel opnieuw mis.

Zinloosheid van oorlog

Kiest de Griffeljury met Gozert voor een toegankelijk boek, omarmd door lezers en boekverkopers, met Ludwig Volbeda bekroont de Penseeljury kunstzinnigheid. Hele verhalen voor een halve soldaat is een boek over de zinloosheid van oorlog, broederliefde, verlies en de kracht van verhalen, aldus de jury, die de illustraties ‘sfeervol, geheimzinnig, sprookjesachtig, origineel van techniek en krachtig van kleur’ noemt. ‘De illustraties van Volbeda maken de zwaarte van het leven dragelijk, bijna licht. Ze tillen het verhaal naar een hoger plan en blijven je bij, lang nadat de laatste pagina is omgeslagen.’

Volbeda wint Het Gouden Penseel voor de tweede keer, na de prijs in 2018 te hebben ontvangen voor zijn illustraties voor Floortje Zwigtmans Fabeldieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden