Gouden Eeuw komt met VR tot leven in Scheepvaartmuseum

In het VOC-schip van Het Scheepvaartmuseum opent in december een nieuwe attractie. Bezoekers kunnen daar in virtual reality meemaken hoe de haven van Amsterdam zich ontwikkelde in de Gouden Eeuw.

Het Parool
Bezoekers kunnen kunnen in virtual reality meemaken hoe de haven van Amsterdam zich ontwikkelde in de Gouden Eeuw. Beeld Het Scheepvaartmuseum
Bezoekers kunnen kunnen in virtual reality meemaken hoe de haven van Amsterdam zich ontwikkelde in de Gouden Eeuw.Beeld Het Scheepvaartmuseum

Met een VR-bril op gaan bezoekers terug naar de Gouden Eeuw. In die periode ontwikkelde de haven van Amsterdam zich razendsnel tot een bedrijvig terrein.

Zo zijn bezoekers digitaal getuige van het ontstaan van een indrukwekkende werf, de bouw en de te waterlating van een oorlogsschip en de bouw van het Zeemagazijn, het huidige museum. Ook zien ze hoe de bemanning wordt ingescheept bij de VOC en afscheid neemt van het thuisfront.

Op vr-reis

Het uitgangspunt voor Dare to Discover is het schilderij Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn te Amsterdam, van Reinier Nooms uit 1664. Dit schilderij toont een aantal oorlogsschepen op het water voor het huidige gebouw van Het Scheepvaartmuseum.

Een van de ruimtes van het VOC-schip wordt ingericht als VR-theater. Dagelijks kunnen bezoekers - 20 per keer - elk kwartier beginnen aan de virtuele reis. Kaarten kunnen van te voren worden gereserveerd via de website van het Scheepvaartmuseum. De vr-reis blijft de komende jaren een vast onderdeel van Het Scheepvaartmuseum.

Dare to Discover - a VR Journey, Scheepvaartmuseum, vanaf 14 december. Kaarten zijn vanaf begin december te reserveren.

Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn te Amsterdam, van Reinier Nooms uit 1664. Beeld -
Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn te Amsterdam, van Reinier Nooms uit 1664.Beeld -

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden