Plus

Gordon in het Concertgebouw: 'Bartók? Nog nooit van gehoord'

Gordon sloot dinsdag zijn zangcarrière af met een afscheidsconcert in het Koninklijk Concertgebouw. Hij bracht zijn trouwe fans nog een keer feest en emotie, en deelde de nodige levenslessen.

Rajko Disseldorp
Een schaars moment tijdens de afscheidsavond in het Concertgebouw: Gordons publiek blijft op de stoelen zitten Beeld Ferdy Damman/ANP
Een schaars moment tijdens de afscheidsavond in het Concertgebouw: Gordons publiek blijft op de stoelen zittenBeeld Ferdy Damman/ANP

Het is iets wat alleen Gordon kan doen: op de dag van je afscheidsconcert als zanger in verschillende interviews zeggen dat het misschien een leuk idee is om zo'n afscheidsconcert jaarlijks te doen.

Eigenlijk was dinsdagavond alles vermakelijk aan Gordon in het Concertgebouw met het Metropole Orkest.

Voorpret
De voorpret begint al voor aanvang in de foyer, wanneer alle bekende Nederlanders - heel showbizzland is uitgelopen - worden vastgeklampt en belaagd door enthousiaste fans die met hen op de foto willen. Veel fans lijken voor het eerst in Het Concertgebouw te zijn. Ze lopen verwonderd door de gangen.

Na wat enigszins bombastische muziek maakt Gordon een spectaculaire entree op de grote trap met op de beeldschermen jeugdfoto's en beelden van hem. "Hebben jullie er een beetje zin in, mensen? Wat heerlijk dit."

Met enige zelfspot benoemt hij toch even dat hij in Het Concertgebouw optreedt. Hij kijkt naar de balkons, waarop de namen van grote componisten prijken, zoals Bartók, Wagenaar en Dopper. "Van al die mensen heb ik nog nooit gehoord."

Staande ovatie
Vanaf het eerste nummer staat Gordon te springen als een klein kind in een snoepwinkel. Al snel zingt hij samen met zanger Wesley Klein in een nummer: "Wat moet ik doen, waar kan ik gaan/ Als ik niet happy ben met mijn bestaan?"

Misschien is het concert van Gordon wel het antwoord op die vraag. Hij pakt namelijk groots en feestelijk uit: het Metropole Orkest, achtergrondzangeressen, een vrouwenkoor, verschillende outfits, zijn naam in grote glitterletters achter op het podium én een volledig gouden microfoon.

Tijdens het concert wordt direct duidelijk wat voor enthousiaste, betrokken fans Gordon heeft. Meestal is er bij een concert of voorstelling aan het eind een staande ovatie en vaak ook nog alleen als het echt een onderhoudende avond was.

Alsof hun leven ervan afhangt
Maar het zittende publiek bij Gordon blijft staande ovaties geven: bij elke opkomst, kledingwissel, danspasje, hoge noot. Mensen gaan staan en applaudisseren alsof hun leven ervan afhangt.

Het valt niet te ontkennen dat Gordon heel veel hits heeft, zowel feestnummers als gevoelige liedjes en veel samenwerkingen is aangegaan in de afgelopen vijfentwintig jaar. Met Thomas Berge, Gerard Joling, maar ook groepen als LA The Voices en Re-play. Allemaal zijn ze tijdens de show aanwezig om die hits nog eens ten gehore te brengen, samen met Gordon.

De gasten wisselen elkaar in hoog tempo af. Wanneer hij Joling aankondigt, is hij zoals we hem van televisie kennen: "Ik denk dat er niemand blijer is dan hij, dat ik vanavond ben gestopt." En: "Hier is de man die als een rode draad door mijn leven loopt. Als een soort abces."

Overtuigingskracht
Gordon blijft de hele avond met levenslessen strooien. Dat je nooit spijt moet hebben, dat wanneer je iemand ziet en denkt dat het de ware is, je er dan vol voor moet gaan. En hij weet zijn publiek tegen het einde van de avond toch een keer muisstil te krijgen als hij zingt: "Ik zie de zon en de zomer/ Aan het eind van de nacht/ Ik hang aan je lippen/ Als jij naar me lacht."

Misschien is het licht, misschien is het puur entertainment, maar met zijn overtuigingskracht en het gevoel dat hij in het nummer legt, weet hij mensen zichtbaar te emotioneren.

Overigens lijkt de kans klein dat Gordon echt stopt als zanger. Hem kennende staat hij volgend jaar gewoon weer te zingen en heeft hij iets bedacht wat nog niet bestond: een jaarlijks afscheidsconcert, zolang hij leeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden