Google komt met muziekdienst, centraal berichtensysteem en nieuwe Maps

Google heeft vandaag zoals al werd verwacht een nieuwe streaming-muziekdienst aangekondigd. Die is in eerste instantie in de Verenigde Staten beschikbaar, maar het is de bedoeling dat spoedig meer landen volgen, zo werd op ontwikkelaarsconferentie I/O bekendgemaakt. Het bedrijf maakte ook bekend dat inmiddels 900 miljoen mobiele telefoons en tablets met het besturingssysteem Android in gebruik zijn.

Heleen van Lier

Google gaat daarmee de strijd aan met aanbieders als Spotify en Pandora. Gebruikers van Google Play Music All Access kunnen voor 9,99 dollar per maand onbeperkt muziek streamen op hun computer, tablet of mobiele telefoon. Er komt geen gratis variant zoals Spotify heeft. Wel is er een proefperiode van 30 dagen mogelijk. Voorheen konden gebruikers uitsluitend muziek kopen, of hun eigen muziek uploaden en vervolgens streamen. Google zegt een bibliotheek van 'miljoenen' tracks te hebben.

Maps
Eerder vandaag lekte al uit dat Google met een restyling van Google Maps zou komen. De nieuwe designs zijn hier te zien. De nieuwe Maps krijgt naast een frisser uiterlijk ook een aantal grote veranderingen. De beschrijvingen van de locaties komen direct op de kaart en de zoekbalk wordt ook over de kaart getoond. Maps wordt ook meer gepersonaliseerd, de recensiepagina toont beoordelingen van Google+-vrienden bovenaan.

In de locatiebeschrijving komen voortaan eventuele aanbiedingen van die locatie staan. Er komt ook een explore-knop met aanbevelingen voor bijvoorbeeld toeristenattracties of concerten. De navigatie wordt ook uitgebreid, zo krijgen gebruikers een waarschuwing bij incidenten die de reistijd nadelig kunnen beïnvloeden.

Google+
Niet alleen Maps, ook Google's sociale netwerk Google+ ondergaat een metamorfose. Afbeeldingen worden groter weergegeven en nemen een meer centrale rol in dan eerst. Afhankelijk van schermgrootte en het apparaat dat wordt gebruikt, bestaat de lay-out uit een, twee of drie kolommen. De wijzigingen moeten ervoor zorgen dat het voor gebruikers makkelijker wordt om de site in een oogopslag te scannen.

Behalve de lay-out is ook de functionaliteit van Google+ op 41 punten veranderd. Nieuwe content op Google+ wordt automatisch voorzien van een hashtag. Wie hierop klikt, na het uploaden van bijvoorbeeld een foto, krijgt vergelijkbare plaatjes te zien.

Chatdienst Hangouts
Google heeft een aantal chatdiensten samengevoegd tot één berichtensysteem onder de naam Hangouts. De chatdienst is beschikbaar voor Android, iOS en Chrome en biedt naast communicatie via tekstberichten ondersteuning voor videochats.

De applicatie vervangt Google Talk, Google+ Messenger en de Google+ Hangout-dienst. Die eerste twee waren diensten waarmee enkel tekst kon worden verstuurd, terwijl met Hangout videogesprekken gevoerd kunnen worden. Daarnaast is er ondersteuning voor groepsgesprekken, net als bijvoorbeeld WhatsApp. Google Hangouts is gratis.

Google Now
De dienst Google Now wordt beschikbaar in de Chrome-browser en de mogelijkheden voor spraakbesturing uitgebreid. Zo is het nu mogelijk om vervolgvragen te stellen, die de dienst dan in de juiste context kan plaatsen. Ook kan een e-mail via een spraakcommando worden verstuurd en een agenda-item of herinnering worden ingesteld via spraak. Het wordt daarnaast mogelijk om via spraakcommando's te zoeken in foto's die geüpload zijn naar Google+. De nieuwe features zijn binnenkort beschikbaar in de Android-, iOS- en Chrome-apps.

Ook is er een nieuw centraal gamesysteem voor Android-ontwikkelaars aangekondigd. Google heeft de mogelijkheid voor ontwikkelaars toegevoegd om multiplayer-gaming mogelijk te maken, voor maximaal vier spelers, en wordt het mogelijk uitslagen op te slaan in de cloud. Tegenstanders of medespelers kunnen contact maken via Google+.

Galaxy S4 Google Edition
Google brengt in de Verenigde Staten een Galaxy S4 uit die op een 'pure' versie van Android draait: De Galaxy S4 Google Edition. Het nieuwe vlaggenschip van Samsung zal direct door Google worden geüpdatet, zonder dat Samsung eraan te pas komt. Normaal draait een smartphone van Samsung op TouchWiz, de eigen laag die de Koreaanse fabrikant om het Android-besturingssysteem heen bakt. De smartphone gaat 648 dollar kosten en is vanaf 28 juni beschikbaar.

Volgens Androidworld is het onwaarschijnlijk dat het toestel in Nederland zal worden verkocht. Maar mensen die naar de Verenigde Staten gaan en daar een exemplaar aanschaffen, kunnen het apparaat wel in Nederland gebruiken. Ook wordt het naar verwachting mogelijk om de Google-software van de speciale S4 op de gewone variant te zetten. Dat heeft dan wel gevolgen voor de garantie.

Wall Street
Beleggers reageerden opgetogen op de aankondigingen. Op Wall Steet bereikte het aandeel Google een nieuw recordniveau. De koers steeg 2,3 procent en kwam voor het eerst boven de 900 dollar. Concurrent Apple was de sterkste daler met een verlies van 4,4 procent. Het bedrijf achter onder meer de iPhone, de iPad en de onlinemuziekwinkel iTunes werkt volgens kenners ook aan een muziekdienst zoals die van Google. The Financial Times meldde eerder dat de plannen van Apple vertraging hebben opgelopen door moeizame onderhandelingen met Sony.

Google-oprichter Larry Page. Beeld getty
Google-oprichter Larry Page.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden