Google Glass, het controversiëelste apparaat ooit?

De nieuwe augmented reality-bril Google Glass, die eind dit jaar al te verkrijgen zal zijn, wordt door sommigen onthaald als een geweldige nieuwe gadget die de wereld zal verbeteren, en door anderen als het meest controversiële apparaat in de geschiedenis van de mensheid. De nieuwe actiegroep Stop de Cyborgs keert zich tegen ongebreideld Google Glass-gebruik in een manifest op de website.

Door Heleen van Lier
Anti-Google Glass-poster en T-shirt. Beeld Stop The Cyborgs
Anti-Google Glass-poster en T-shirt.Beeld Stop The Cyborgs

'Als de overheid overal camera's en microfoons installeert en deze informatie doorspeelt aan een centrale controlekamer, zouden veel mensen dit karakteriseren als een privacyschending. Maar is het veel beter als deze controle wordt gerund door een groot bedrijf en de apparaten zijn aangesloten op de hoofden van mensen?', zegt Stop the Cyborgs.

'We creëren een wereld waarin privacy niet meer mogelijk is', waarschuwt de Britse actiegroep, die is opgericht om nieuwe normen en waarden te creëren voor het gebruik van Google Glass en zijn gelijken. De initiatiefnemers willen de discussie op gang brengen over het gebruik van augmented reality-headsets en wil grenzen stellen aan wanneer headsets kunnen worden gebruikt. Hiervoor hebben ze posters gemaakt die in openbare ruimtes kunnen worden opgehangen: Verboden voor Google Glass.

Google Glass is een bril waarmee extra informatie als een laag over de werkelijkheid kan worden waargenomen en waarmee we onder andere direct opnames kunnen maken van de wereld om ons heen. Deze beelden kunnen direct worden gepubliceerd. Via allerlei apps kunnen bijvoorbeeld sociale netwerken als Facebook worden toegevoegd aan Google Glass. Google Glass is het paradepaardje van Sergej Brin, medeoprichter van Google. Met de bril wil hij het internet nog meer in het dagelijkse leven integreren dan nu al het geval is met smartphones. Het gebruik van een Google Glass zou als minder storend moeten worden ervaren dan een smartphone waar mensen constant naar kijken.

Totaalverbod
Maar vooral het onopvallend kunnen opnemen en publiceren van beelden, boezemt veel mensen angst in. 'Het is belangrijk voor de samenleving en de democratie dat mensen kunnen praten en leven zonder angst dat ze misschien uiteindelijk worden gepubliceerd of vervolgd', zegt Stop the Cyborgs. 'We pleiten niet voor een totaalverbod, maar er zou een duidelijke manier moeten komen om mensen te laten weten wanneer ze worden opgenomen.'

De actiegroep roept burgers op hun politieke leiders brieven te sturen. 'Gewone burgers moeten politiek actief worden om de technologie en de sociale normen om hen heen vorm te geven. Laat het ontwerpen van de toekomst niet over aan de geeks en de bedrijven', schrijft Stop the Cyborgs.

In de Verenigde Staten wordt er reeds in een aantal staten gewerkt aan wetten om augmented reality-apparaten aan banden te leggen. Volgens de BBC bereidt West Virginia een wet voor die het illegaal zou maken om dergelijke apparaten te gebruiken tijdens het rijden.

Sergey Brin met een Google Glass. Beeld afp
Sergey Brin met een Google Glass.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden