Gluckauf grote winnaar filmfestival met vier Gouden Kalveren

Gluckauf van regisseur Remy van Heugten is vanavond de grote winnaar op het Gala van de Nederlandse Film; de film heeft vier Gouden Kalveren gekregen.

Jan Pieter Ekker
Gluckauf, een in Limburgs dialect gesproken sociaal drama over de verstikkende liefde tussen een vader en zijn zoon, heeft vier Gouden Kalveren gewonnen. Beeld Ivo de Bruijn
Gluckauf, een in Limburgs dialect gesproken sociaal drama over de verstikkende liefde tussen een vader en zijn zoon, heeft vier Gouden Kalveren gewonnen.Beeld Ivo de Bruijn

Gluckauf won niet alleen de meeste, maar ook de belangrijkste Kalveren: voor beste film, beste regie, beste scenario (Gustaaf Peek) en beste camera (Mark van Aller).

Voor aanvang van het filmfestival was het in Limburgs dialect gesproken sociale drama, over de verstikkende liefde tussen een vader en zoon die zich als moderne outlaws staande proberen te houden in het sinds de mijnsluitingen verarmde Limburg, verrassend genomineerd voor tien kalveren.

De voordracht vond deze editie voor het eerst plaats middels het 'academy-systeem' in plaats van door een jury; van de 465 stemgerechtigde vakgenoten hebben er 170 gestemd.

Drie van de vier acteursprijzen gingen naar Bloed, zweet & tranen, Diederik Koopals speelfilm over het leven van André Hazes. Debutant Martijn Fischer, die eerder al een Musical Award won voor zijn vertolking van Hazes, werd bekroond als beste acteur, Raymond Thiry kreeg de prijs voor de beste mannelijke bijrol en Hadewych Minis die voor de beste vrouwelijke bijrol.

Collega's kiezen Georgina Verbaan
Georgina Verbaan was volgens haar collega's de beste actrice. Zij kreeg haar kalf voor Mike van Diems De Surprise, waarvan ook het production design werd bekroond. Prins van Sam de Jong - goed voor negen nominaties - moest het doen met twee troostprijzen: Mieneke Kramer werd onderscheiden voor haar montage, Palmbomen kreeg het Kalf voor de beste muziek.

Morgan Knibbes met lof overladen documentaire-essay Those Who Feel The Fire Burning zag beide nominaties verzilverd worden: beste documentaire en beste sound design. Gisteren was Knibbes debuut ook al bekroond met de Prijs van het Forum van de Regisseurs, een nieuw competitieprogramma waarmee het Nederlands Film Festival een platform wil bieden aan artfilms, experimenten en álles waarbij niet de grootste gemene deler de leidraad is.

Ook Geen Koningen In Ons Bloed van Mees Peijnenburgs was goed voor twee kalveren. Het sfeerrijke drama over een broer en een zus onder de hoede van Jeugdzorg, onderdeel van de reeks One Night Stand, werd bekroond als beste televisiedrama; Jonas Smulders kreeg het kalf voor zijn intense hoofdrol. Ariane Schluter was de beste actrice in een tv-drama.

Van Warmerdam met lege handen
Het Gouden Kalf voor het Publiek, ten slotte, ging zeer verrassend naar De Club Van Sinterklaas & Het Pratende Paard van regisseur Ruud Schuurman. De bekroning van de kinderfilm, waarin de witte schimmel Amerigo na het drinken van een drankje plotseling de stem van Carlo Boszhard heeft, betekende dat het historische drama Michiel de Ruyter naast alle prijzen greep. Ook Alex van Warmerdams Scheider vs. Bax, goed voor acht nominaties, won geen enkel kalf.

Georgina Verbaan wint een Gouden Kalf voor haar hoofdrol in De Surprise Beeld ANP
Georgina Verbaan wint een Gouden Kalf voor haar hoofdrol in De SurpriseBeeld ANP
Martijn Fischer (hier met vriendin Annemarie Ubbels) krijgt een Kalf voor zijn vertolking van André Hazes. Beeld ANP
Martijn Fischer (hier met vriendin Annemarie Ubbels) krijgt een Kalf voor zijn vertolking van André Hazes.Beeld ANP
Eén van de Gouden Kalveren voor Gluckauf Beeld ANP
Eén van de Gouden Kalveren voor GluckaufBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden