Glossy Miljonair presenteert gulste gevers

Joop van den Ende stort jaarlijks 10 mijoen op de rekening van de gelijknamige foundation om te investeren in theater- en filmtalent. Andere gulle gevers zijn Pieter Geelen (TomTom) en onroerendgoedmagnaat Ruud Bakhuizen. Foto GPD Beeld
Joop van den Ende stort jaarlijks 10 mijoen op de rekening van de gelijknamige foundation om te investeren in theater- en filmtalent. Andere gulle gevers zijn Pieter Geelen (TomTom) en onroerendgoedmagnaat Ruud Bakhuizen. Foto GPD

AMSTERDAM - Volgens het glossy magazine Miljonair heeft medeoprichter Pieter Geelen van TomTom het afgelopen jaar het meest genereus gegeven aan goede doelen. Volgens schattingen van het blad zou hij al 30 miljoen euro hebben weggegeven uit een speciaal goededoelenfonds dat hij oprichtte na de beursgang van TomTom. Dat staat in de editie die donderdag 23 oktober uitkomt.

De lijst van Miljonair's 30 Gulste Gevers is samengesteld uit openbare gegevens maar deels ook uit schattingen, want erg open zijn de meeste gulle gevers nog niet. ,,De reactie op de lijst varieerden van 'waar bemoeit u zich mee' tot 'sympathiek initiatief', vertelt hoofdredacteur Onno Aerden. Op de tweede plaats van de Miljonairlijst staat onroerendgoedmagnaat Ruud Bakhuizen, die jaarlijks 'enige tientallen miljoenen' zou weggeven.
Met 25 miljoen euro voor allerlei goede doelen bezet de familie Brenninkmeijer de derde plaats.

De ontvangende partijen variëren van kansarme jongeren tot het Cancer Center Amsterdam van het VU Medisch Centrum. De vierde plaats is voor Joop van den Ende die jaarlijks 10 miljoen euro op de rekening van de gelijknamige foundation stort. Daarmee wordt onder meer geïnvesteerd in theater- en filmtalent.

Arme moeders en gehandicapte kinderen in Zuid-Amerika kunnen rekenen op veel geld van Kees de Waal, voormalig eigenaar van de modeketen Hij en Zij. De Waal zou jaarlijks 10 miljoen euro overmaken naar zijn in 1985 opgerichte De Waal Foundation. Hoogste nieuwe binnenkomer, op een zesde plaats, is volgens Miljonair de familie Dura van bouwbedrijf Dura Vermeer Groep. De Stichting Job Dura Fonds heeft 5 miljoen euro in kas.

Miljonair wil met de lijst een appèl doen op de ,,zwaar vermogende Nederlanders'' om hun geld ook naar goede doelen te laten stromen. ,,In de Verenigde Staten is het een morele plicht om charitatief te zijn. Hier niet, maar ik zet daar graag een model tegenover om de Nederlandse gulle gevers uit te dagen kleur te bekennen. Gezien de financiële crisis is het meer dan ooit de tijd te laten zien welke kant het geld oprolt'', aldus Aerden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden