Plus

Gloria Estefan: 'Ik heb nog nooit in mijn leven zo vaak gehuild'

De musical On your feet!, over het leven van Gloria Estefan (59) en haar man Emilio (63), komt naar Nederland. Op bezoek in Amsterdam vertellen ze er samen over.

Gloria Estefan: 'Als je een koppel bent, moet je je ook als koppel gedragen. Dan doe je het samen' Beeld -

Bijna niemand zal dit weten maar Conga, de wereldhit van Gloria Estefan en de Miami Sound Machine, is geboren in Nederland. In een steeg in Utrecht, welteverstaan.

"We stonden in Cartouch, zo heette die club," vertelt Gloria Estefan in een Amsterdamse hotelkamer. "We speelden oude Cubaanse conga's, want we hadden niet meer materiaal en mensen bleven maar om toegiften vragen. De reactie van het Nederlandse publiek op die echt Cubaanse muziek gaf me het idee om Conga te schrijven. Mijn drummer en ik stonden om drie uur 's nachts in een steegje achter de club en we begonnen daar meteen te schrijven."

Meerdere talen
Conga is een van de vele hits die te horen zijn in On your feet!, de musical over het leven van Gloria en Emilio Estefan die in 2015 op Broadway in première ging. De musical won in de VS verschillende awards en zal vanaf oktober in het Beatrix Theater in Utrecht spelen met een Nederlandse cast. Stage Entertainment heeft de productie naar Nederland gehaald.

In de VS waren Gloria en Emilio persoonlijk betrokken bij het kiezen van de castleden en dat is ook in Nederland zo. "Ik krijg geloof ik vier Gloria's te zien hier," zegt Gloria Estefan. "Het moet ook net helemaal passen," vult Emilio aan.

"Soms zingen mensen goed, maar is het een andere sound dan Gloria heeft." Gloria: "En ze moeten in meerdere talen zingen, want veel nummers blijven in het Spaans of Engels. Het gaat me er niet om of iemand precies zoals ik klinkt, maar het moet kloppen."

Las Vegas
Hoe kwam het eigenlijk tot een musical? "Een vriend van ons, Bernie Yuman, de manager van Mohammed Ali en Siegfried & Roy, had het idee om voor een hotel in Las Vegas iets over ons te maken," zegt Gloria Estefan. "Uiteindelijk voelde het niet als een goed plan. Toen kwam gaandeweg het idee voor een musical op."

Voor het schrijven van het verhaal werd Alex Dinelaris aangetrokken (hij schreef ook het scenario van de Oscarwinnende film Birdman). Alle grote momenten uit het leven van de Estefans zitten in de musical: van het eerste succes tot het ongeluk waarbij Gloria in 1990 haar rug brak (er werd gedacht dat ze nooit meer zou kunnen lopen) en de pijn van het hebben moeten achterlaten van familie in Cuba.

"Ik heb nog nooit in mijn leven zo vaak gehuild als bij het maken van deze show," zegt Gloria Estefan. "De eerste keer dat we met de Amerikaanse cast het script doorlazen, kwamen we bij de scène waarin mijn vader een nummer van ons zingt. Ik dacht: 'ik kan hier niet huilen, ik kan hier niet huilen'. Maar ik keek naar Emilio en hij was al compleet in tranen. We hebben gehuild als baby's."

Emilio en Gloria Estefan Beeld EPA

Emilio Estefan: "Toen ik mijn familie gedag zei in Cuba wist dat ik sommigen nooit meer zou zien. Ik weet nog dat ik mijn moeder gedag zei. Ik heb haar daarna elf jaar niet gezien. Maar er zitten ook grappige momenten in de musical, hoor. Over mijn accent. Soms praat ik heel snel en verstaat niemand wat ik zeg."

Gloria Estefan is geboren op Cuba, maar verhuisde met haar familie naar Miami toen ze twee was. Ook Emilio kwam later naar de VS. In de jaren zeventig richtte hij de band Miami Latin Boys op. Toen Gloria erbij kwam werd de naam veranderd in Miami Sound Machine.

In de jaren tachtig scoorde de band hit na hit met onder andere Dr. Beat, Conga! en Rhythm is gonna get you. Gloria bleef zingen, Emilio ontpopte zich tot de producer van alle grote artiesten onder de hispanics: van Gloria zelf tot Jennifer Lopez, Ricky Martin en Shakira. Volgend jaar zijn de Estefans veertig jaar getrouwd.

Diep respect
Wat is het geheim van het succeskoppel? Emilio: "Je zegt gewoon tegen alles ja." Gloria: "Nee, dat is onzin. We hebben diep respect voor elkaar. We zijn heel verschillend, maar als het gaat om dingen die belangrijk zijn, zijn we het zelden oneens. Als je een koppel bent, moet je je ook als koppel gedragen. Dan doe je het samen. En we hebben elkaar altijd gesteund in wat we los van elkaar doen."

Lacht: "Ook als je man je met andere artiesten van de nummer 1-positie in de hitlijsten verdringt. Dat heeft hij een keer met Alejandro Fernández gedaan. Maar ik was toch blij voor hem."

On your feet! is vanaf oktober te zien. Kaarten: www.stage-entertainment.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden