Glamourfotograaf Govert de Roos blikt terug

Govert de Roos. Foto ANP Beeld
Govert de Roos. Foto ANP

AMSTERDAM - De bekende glamourfotograaf Govert de Roos (1953) zit dit jaar veertig jaar in het vak. Onlangs ontving hij van minister Plasterk de fotovakprijs De Grote Paul, vernoemd naar de legendarische fotograaf Paul Huf. Op 30 september is er in het Eden Amsterdam American Hotel een overzichtstentoonstelling van De Roos met beroemdheden die hij de afgelopen decennia voor zijn lens kreeg.

De Roos ziet de expositie niet als een afronding. ''Ik hoop nog veertig jaar door te gaan.'' Eigenlijk vindt hij het American Hotel te klein voor alle foto's die hij gemaakt heeft. Graag had De Roos een hele serie willen afdrukken van tien foto's van bijvoorbeeld Rob de Nijs ''om te laten zien hoe een artiest zich door de jaren ontwikkelt''. Uiteindelijk heeft hij 101 foto's geselecteerd. Er hangen foto's van onder meer The Jackson 5 (met Michael Jackson), Debbie Harry, Prince, John Lennon en fotograaf Paul Huf, met wie hij jaren heeft samengewerkt.

Ook hangt er werk uit de tijd dat De Roos voor Playboy werkte. ''Het is een selectie die ik mooi vind. Het varieert van de eerste playmate uit Rusland tot Sylvia Millecam. Het is zacht erotisch. Ik ben nooit van het open werk geweest'', aldus De Roos. Hij was per jaar maar zo'n drie weken actief voor het blad. ''Maar toch werd ik daar op afgerekend. Ik heb er in het verleden veel kritiek op gehad. Ze noemden me de Playboy-fotograaf. Het was toen 'not-done' ''.

Het begon allemaal in 1969 toen John Lennon en Yoko Ono in het Hilton in Amsterdam neerstreken voor hun 'bed-in for peace' actie. Daar moest de 15-jarige De Roos als muziekliefhebber natuurlijk bij zijn. Met een vervalst fotografenpasje wist hij door te dringen tot de suite van John en Yoko en maakte hij een foto van het stel die de hele wereld overging. Toen wist hij dat hij fotograaf wilde worden.

Achteraf zegt De Roos nuchter: ''Dat is een dingetje geweest in '69 waarvan de geschiedenis uiteindelijk bepaalde dat het een groot moment was. Dat besefte je toen helemaal niet. De historie bepaalt of een foto belangrijk wordt of niet. Toen ik een foto maakte van Arnold Schwarzenegger kon ik ook niet bevroeden dat hij later gouverneur van Californië zou worden.''

De Roos is min of meer per toeval in de wereld van de glamour gerold. In het begin fotografeerde hij vooral zijn muziekhelden, zoals Janis Joplin, The Doors, Debbie Harry en Prince. Later ging hij ook acteurs en filmsterren portretteren.

Terugblikkend op zijn carrière zegt De Roos: ''De meeste foto's zijn ontstaan door toeval. Ik neem het leven, zoals het op me afkomt. Als je alles wilt plannen en het lukt niet, raak je maar gefrustreerd.''

In het Eden Amsterdam American Hotel wordt ook een luxe suite vernoemd naar Govert de Roos. Natuurlijk komt er werk van hem te hangen, waaronder panelen met collages. De tentoonstelling duurt tot en met 11 oktober en is gratis toegankelijk. Ook verschijnt er een fotoboek. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden