PlusInterview

Gitarist Radiohead: ‘De mensheid zal beter met de aarde om moeten gaan’

Ed O’Brien: ‘Ik was eerst erg bezig met wat de rest ervan zou vinden.’ Beeld Universal Music International
Ed O’Brien: ‘Ik was eerst erg bezig met wat de rest ervan zou vinden.’Beeld Universal Music International

Andere leden van Radiohead maakten al solowerk, nu is er ook Earth, van gitarist Ed O’Brien. De muziek varieert van stemmige folk tot opzwepende dance.

Peter van Brummelen

Het is een beetje behelpen, een gesprek via Zoom, maar leuk eraan is dat je ­gewoon bij de geïnterviewden thuis kunt binnenkijken. Voor een rijk­gevulde boekenkast zit Ed O’Brien in zijn tweede huis in Wales, waar hij met vrouw en kinderen in quarantaine is. Het gaat weer beter met hem, zegt hij. “Ik ben nog zwak, maar heb geluk gehad.”

Op 23 maart meldde de Britse gitarist, bekend als lid van Radiohead, dat hij ‘hoogstwaarschijnlijk’ corona had. “Ik ben niet getest, dus 100 procent zeker weet ik het niet, maar alles wees erop. Ik was al doodziek en rook en proefde ineens ook niets meer. Ik ben waarschijnlijk ­besmet door mijn vrouw. Het verontrustende is dat zij na mij nogmaals ziek werd; blijkbaar gaf ik het terug aan haar.”

In één adem door vraagt hij met bezorgde stem: ‘Maar hoe gaat het met jóu?’ Het past bij de man die over zichzelf zei dat een van zijn taken binnen Radiohead die van ‘mum’ is. Hij is het die bij zanger Thom Yorke als het nodig is, en dat is nogal eens zo, een arm om de schouder slaat. Muzikaal ziet hij in Radiohead voor zichzelf vooral een dienende rol: hij vult het geluid van eerste gitarist Jonny Greenwood aan en verzorgt backing vocals.

En nu is er Earth, zijn eerste soloalbum, een plaat waarop het muzikale spectrum loopt van stemmige folk tot opzwepende house. Er werkt een half leger van topmuzikanten aan mee en de productie was in handen van Flood (Mark Ellis, die eerder werkte met bijvoorbeeld U2, New ­Order en Nick Cave).

Hoe beviel O’Brien de rol van baas? “Zo zou ik mezelf nooit noemen. Ik ben niet iemand die orders uitdeelt. Maar halverwege de opnames wist ik ineens: dit klinkt niet goed, of beter: niet goed genoeg. Ik besefte dat alleen ik, dus zelfs topproducer Flood niet, het potentieel kende van de songs in mijn hoofd. Ik heb de hele boel weer omgegooid. Ik moest wennen aan het idee, maar was zonder mezelf zo te noemen wel degelijk de baas.”

Gezin allerbelangrijkst

Hij is niet het eerste Radioheadlid dat een soloalbum uitbrengt (onder de naam EOB), maar hij is er in vergelijking met de anderen wel laat mee.

“Ik had er eerder de tijd niet voor. In 2004 en 2006 werden mijn zoon en dochter geboren. De weinige vrije tijd die ik had, was voor hen. Mijn gezin is het allerbelangrijkste in mijn leven. Daarom heb ik in 2012 ook een sabbatical genomen. Met mijn vrouw en kinderen woonde ik ­zeven maanden op het platteland van Brazilië.”

Zijn gezicht klaart op als hij erover vertelt. “Ver weg van het jachtige Londen, ver weg van de wereld van de rockmuziek. De mensen in ons dorp hadden nog nooit van Radiohead gehoord, de telefoon had er geen bereik en er was geen wifi. Als gezin werden we nog closer dan we al waren. Het was de mooiste tijd van mijn leven. Daar in Brazilië begon ik, in alle rust, voor het eerst te werken aan de songs die nu op Earth staan.”

Aanvankelijk zou het album The Pale Blue Dot ­heten, naar het boek van Carl Sagan, vanwege een rechtenkwestie werd het Earth. “Ik ben een groot bewonderaar van Sagan. Op zijn voorstel werd in 1990 vanuit de Voyager I op 6 miljard kilometer afstand een foto van de aarde gemaakt.”

“Op dat nietige, blauwe stipje op die foto wonen wij. Een stofje in het heelal. Dat perspectief doet je beseffen hoe kwetsbaar de aarde is. ­Sagan heeft daar ontroerend mooi over geschreven. Sinds de industriële revolutie misbruiken we de aarde, nu lijken leiders als Poetin, Trump en Bolsonaro totale minachting voor de planeet te hebben. Dat de mensheid om te overleven beter met de aarde zal moeten omgaan, is een van de thema’s op Earth.”

De rest van Radiohead

Radioheadbassist Colin Greenwood speelt mee op Earth. Had de rest van de groep het album al gehoord? “Philip Selway, onze drummer, vroeg vorig jaar al of hij iets mocht horen. Hij zei lovende dingen. Van Thom Yorke of Jonny Greenwood weet ik niet wat zij van de plaat vinden. Of ik dat belangrijk vind? Toen ik net aan Earth begon, was ik er erg mee bezig: wat zullen zij vinden? Gelukkig heb ik dat kunnen loslaten. Toen werd het: mooi als zij hem goed vinden, maar ook oké als ze dat niet vinden.”

En wat vinden Ed O’Briens kinderen van zijn ­eerste soloplaat? “Vanaf het begin heb ik ze ­laten horen waar ik mee bezig was, ze zijn ook in de studio op bezoek geweest. Vijftien en dertien zijn ze nu en ze zijn altijd heel eerlijk. Hun oordeel vind ik wél belangrijk, gelukkig vinden ze Earth een mooi album. Ze zijn zelfs trots op me – een ongelooflijk gevoel voor een vader.”

EOB, Earth (Capitol)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden