PlusGallery viewer

Gisbert van Baalen: ‘Van kunstbeurzen word ik zo hebberig’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Gisbert van Baalen (32), eigenaar galerie Café Pittoresk en maker van de podcast ‘Dat kan m’n kleine nichtje ook’, zou als hij onbeperkt budget had een werk kopen van Mark Rothko.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Harry Markusse - Untitled (2018) Beeld Galerie Bart
Harry Markusse - Untitled (2018)Beeld Galerie Bart

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst betekent voor mij veel dingen. Het geeft me inspiratie, ik raak erdoor gefascineerd, ik kan opgaan in de geschiedenis en het geeft me een nieuwe of andere kijk op de dingen.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Het belang van kunst, boeken, theater en cultuur in algemene zin heb ik wel van thuis meegekregen. Ik kwam als kind veel in het Gemeentemuseum, inmiddels Kunstmuseum. Zo kwam ik op jonge leeftijd al in aanraking met Mondriaan. Daar is het vlammetje aangewakkerd, maar tijdens mijn studententijd sprong de vonk echt over.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Kunstbladen als See All This of Kunstschrift blader ik graag door. Ook kijk ik elke week uit naar de column ‘Kijken’ van Rudi Fuchs, in De Groene Amsterdammer. De Kunstmeisjes en Ko & Kho zijn ook heel leuk om te volgen. Qua televisie kijk ik het liefst naar de programma’s van Jeroen Krabbé.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Uiteindelijk heeft het museum mijn voorkeur. Uiteraard ga ik ook graag langs galeries en beurzen, maar daar word ik zo hebberig. Mijn favoriete beurs is Art Rotterdam, waar veel galeries staan die ik interessant vind.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop drie à vijf kunstwerken per jaar. Mijn laatste aankoop is een tekening van Carlijn Kingma.”

Jos Juchtmans - Zonder titel #5 (1995) Beeld Galerie van den Berge
Jos Juchtmans - Zonder titel #5 (1995)Beeld Galerie van den Berge

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Vaak op een kunstbeurs of bij een galerie, en een enkele keer koop ik van de schilder zelf in zijn of haar atelier. Ik vind het leuk om contact te hebben met de galeriehouder en/of kunstenaar, die me over het werk kan vertellen.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Het is tot op heden nog niet voorgekomen dat ik een aankoop moest overleggen. Hoewel ik van een vriend, Carel Alphenaar, een zin heb geleerd die mensen meteen schaakmat zet wat betreft kunst: ‘Als je smaak hebt, vind je dit mooi.’ Nou, zeg daar maar eens nee tegen.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“We Like Art draag ik altijd een warm hart toe, omdat ik daar m’n eerste werk heb gekocht, de zeefdruk van Zandvliet. Daarnaast Fons Welters, Onrust, LangArt, Francis Boeske, Annet Gelink, Slewe en Galerie van den Berge.”

“Multiplemadé is een nieuw concept in Amsterdam dat ik heel gaaf vind. Madé van Krimpen en ik zijn allebei relatief jong, dat schept een band.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Zonder twijfel een Mark Rothko. Ik zou een aparte kamer in mijn huis inrichten precies volgens de voorwaarden die Rothko stelde aan het ophangen van zijn schilderijen: 10 centimeter van de vloer, gebroken witte muur, gedimd licht.”

Folkert de Jong - The Mover (Theo), 2017 Beeld Galerie Fons Welters
Folkert de Jong - The Mover (Theo), 2017Beeld Galerie Fons Welters

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Harry Markusse is een kunstenaar die ik graag volg. Hij maakt abstracte, minimalistisch kunstwerken die met vorm, kleur en beweging te maken hebben.”

“Net als mijn favoriet Mark Rothko werkt Jus Juchtmans met veel lagen (verdunde) verf over elkaar. De kleur die je waarneemt is dan ook een vermenging van al die lagen, en hierdoor verandert het schilderij op elk moment je ernaar kijkt.”

“Folkert de Jong is beeldhouwer en maakt fantastische installaties uit verschillende materialen, met vaak een historisch thema dat mij erg aanspreekt.”

Gisbert van Baalen. Beeld -
Gisbert van Baalen.Beeld -

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden