Gijs Molenaar: de man die Concerto groot maakte

Platenzaak Concerto rond 1961. Beeld
Platenzaak Concerto rond 1961.

Mensen die de naam van zijn zaak op z'n Italiaans uitspraken vond hij maar aanstellers. Concerto was gewoon een Nederlands woord volgens platenhandelaar Gijs Molenaar, die vorige week op 91-jarige leeftijd overleed en inmiddels in stilte is begraven. Hij begon Concerto in 1955, nadat hij eerder een groothandel in snoep had gehad.

Aanvankelijk was de zaak een winkel in muziekinstrumenten. Gijs Molenaar wilde wel grammofoonplaten verkopen, maar kreeg daarvoor geen vergunning, omdat verderop in de Utrechtsestraat al een platenzaak was gevestigd. Tweedehandsplaten verkopen mocht hij wel. Maar waar haalde je die in de jaren vijftig vandaan? Molenaar sloeg zijn slag toe hij een partij van duizend 78-toerenplaten op het spoor kwam.

Langzaam maar zeker maakten in Concerto de instrumenten plaats voor tweedehands platen. Ook toen de zaak werd toegestaan nieuwe platen te verkopen, bleef de tweedehandsafdeling behouden. In de jaren zestig zette zoon Wouter een popafdeling op.

Het werd een enorm succes, maar de Molenaars schiepen er eer in een zo breed mogelijk assortiment in huis te hebben. De verzamelaar van draaiorgelplaten was in hun zaak even welkom als de liefhebber van undergroundmuziek.

Concerto werd een begrip tot ver buiten de stad en trok steeds
meer publiek. Zoveel zelfs dat Gijs Molenaar een EHBO-cursus volgde, om hulp te kunnen verlenen als in de drukte weer eens iemand flauwviel. Terugkerend ruimtegebrek leidde tot vele uitbreidingen, waarbij telkens een extra pand aan de winkel werd toegevoegd; tegenwoordig neemt Concerto in de Utrechtsestraat de huisnummers 52 tot en met 60 in beslag.

In 1982 trok Gijs Molenaar zich terug uit Concerto. Begin jaren negentig verkocht zoon Wouter de winkel aan leden van het personeel. Dat Concerto zich ook in een tijd waarin de ene platenzaak na de andere het loodje legde, staande wist te houden - Little Steven, de gitarist van Bruce Springsteens E-Street Band noemde de winkel vorig jaar in deze krant de beste platenzaak van de wereld - moet oprichter Gijs Molenaar genoegen hebben gedaan. (PETER VAN BRUMMELEN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden