Giel Beelen vertrekt na 20 jaar bij 3FM

Het ruime half jaar bij zijn weekendprogramma On Stage was uitstel van executie: radiodj Giel Beelen verlaat NPO 3FM. De kwakkelende zender maakte de nieuwe programmering bekend.

Joep School
Giel Beelen Beeld anp
Giel BeelenBeeld anp

Voor wie On Stage nooit beluisterde: luister het maar niet terug. Er was in het programma weinig over van de Giel Beelen zoals hij jarenlang 3FM vormgaf. Beelen worstelde zich niet zelden stoeiend met de straattaal van Nederlandse rappers een weg door de uitzending.

Aansprekender is het beeld van Beelen als enige sjockjock van Nederland. Hij testte drugs live in de studio, liet zich tijdens een nachtuitzending oraal bevredigen door een prostitue en raakte een aantal keer in opspraak door onhandige, seksistische of rascistische opmerkingen. Maar boven alles was hij het onvermoeibare gezicht van de zender dat jongeren wist te boeien, was hij overtuigd in zijn missie jong muzikaal talent een podium te geven en werd hij door zendermanagers geloofd om de bereidheid door muren te gaan voor 'zijn' zender. Hij was ook mede verantwoordelijk voor de opkomst van Serious Request.

Imago
Bijna twintig jaar heeft Beelen het volgehouden bij 3FM. Van de Dopeshow, via Nachtegiel en GIEL naar On Stage. Ergens is Beelen in dezelfde lift gestapt als die van 3FM: terwijl het marktaandeel kelderde tot het laagste punt in elf jaar, kwam Beelen niet meer weg met opmerkingen die uit de bocht vlogen. Binnen 3FM bleef hij een dj om naar op te kijken, maar voor de buitenwereld werd het, zoals opvolger Domien Verschuuren dat eerder helder benoemde in een interview, cool om Giel Beelen te bashen. Het imago van shockjock was niet meer iets wat per se in zijn voordeel werkte. Misschien was het ook wel tijd voor een nieuwe omgeving.

Jurre Bosman, directeur NPO Radio, die de nieuwe programmering in een bondig persbericht aankondigde: "Giel is al die jaren van onschatbare waarde geweest voor 3FM, radio en het ontdekken van nieuw talent. Hij heeft veel radiomakers geïnspireerd. We gaan hem missen bij 3FM."

Beelen was woensdagmiddag niet bereikbaar voor toelichting, maar de geruchten dat hij overstapt naar Veronica Radio worden de laatste weken hardnekkiger. Vorige maand nam Veronica definitief afscheid van radio-icoon Jeroen van Inkel. Dat legt de weg open voor Beelen.

Het AD meldt op basis van ingewijden dat Beelen in ieder geval naar Talpa Radio zal verhuizen, waar de stations Radio 538, Veronica, Sky Radio en Radio 10 onder vallen.

Lees ook:

Eindelijk meer vrouwen bij 3FM?

Eva Koreman: 'Ik heb lang niet altijd zin om over sekse te praten'

Angelique Houtveen: 'Ik wil mezelf niet profileren als de soul- en hiphopchick'

Zendermanager De Groot vertrekt alweer bij kwakkelend 3FM

Nieuwe programmering

In de nieuwe programmering, die vanaf 2 september ingaat, verhuizen Eva Koreman en Angelique Houtveen van het weekend naar de doordeweekse middag: Koreman is tijdens de lunch te horen (12.00 tot 14.00 uur) en Houtveen is tussen 14.00 en 16.00 uur on air. Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen nemen de middagshow (16.00 tot 18.00 uur) over van Frank van der Lende, die tegen zijn zin in wordt verbannen naar het weekend. Hij neemt de tijden van Giel Beelen over. Wijnand Speelman is het andere kind van de rekening: hij is straks op zaterdag en zondag tussen 09.00 en 12.00 uur te horen. Volgens een persbericht 'kan hij niet wachten te beginnen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden