Giel Beelen na 'apengrap' niet geschrapt uit antidiscriminatiefilmpje

Giel Beelen figureert in een antidiscriminatiespotje van het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar wordt ondanks zijn 'apengrap' niet geschrapt.

Redactie
Krijn van Noordwijk maakte Giel Beelen onherkenbaar in het antidiscriminatiespotje Beeld Vimeo
Krijn van Noordwijk maakte Giel Beelen onherkenbaar in het antidiscriminatiespotjeBeeld Vimeo

De regisseur van het filmpje, Krijn van Noordwijk, had daartoe in een open brief aan minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) opgeroepen vanwege de 'apengrap' die Beelen vorige week maakte over Sylvana Simons.

'Giel heeft een erg nare 'grap' gemaakt richting Sylvana (en een groot deel van Nederland), door haar - nationwide - met een aap te vergelijken, in vavolging van de bekende stoflul Johan Derksen,' schrijft Van Noordwijk. 'Ik vind als maker dat de twee niet in eenzelfde antidiscriminatiefilm meer kunnen staan. Giel moet eruit: Ik wil hem eenvoudig onherkenbaar maken met een zwart vlak over zijn kop heen.'

Van Noordwijk voegde daad bij woord en maakte een nieuwe versie met daarin een zwart vlak over het hoofd van Giel Beelen.

Archiefmateriaal
Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat echter niet in op Van Noordwijks verzoek om de oorspronkelijke video, die nog te zien is op het YouTube-kanaal van het ministerie, te vervangen voor de nieuwe. Volgens een woordvoerder is die keuze gemaakt omdat de antidiscriminatiecampagne al voorbij is en de spotjes niet meer op tv te zien zijn. "We gaan niet achteraf knippen in archiefmateriaal."

Van Noordwijk deed de oproep na een opmerking die Beelen vrijdag maakte in de studio. Tijdens de laatste seconden van zijn vrijdagshow was Giel met Michiel Veenstra bezig met het item 'Raad De Openingsplaat'. Het betrof een plaat van Gorillaz, waar Veenstra naar hintte met de woorden: "Bokito doet goede zaken." Giel draaide daarbij als hint geluiden van een chimpansee en maakte daarbij de opmerking: 'Rustig Sylvana.'

Smakeloos
Beelen bood maandag in zijn uitzending zijn excuses aan voor de opmerking die hij zelf 'smakeloos' noemde. De dj zei dat hij wilde inhaken op de rel met Johan Derksen, die eerder die week in een uitzending van Voetbal Inside had gezegd dat Simons 'zo trots als een aapje was' vanwege het schrappen van Zwarte Piet door RTL.

"Dit is niet iets wat ik zelf vind," zei Beelen. "Ik vind het vervelend als iemand door mij een rotweekend heeft gehad. En Sylvana in het bijzonder."

Dit is het nieuwe spotje dat Krijn van Noordwijk maakte:

Sylvana Simons had net als Giel Beelen een rol in het antidiscriminatiefilmpje dat Krijn van Noordwijk maakte voor het ministerie van Binnenlandse Zaken Beeld anp
Sylvana Simons had net als Giel Beelen een rol in het antidiscriminatiefilmpje dat Krijn van Noordwijk maakte voor het ministerie van Binnenlandse ZakenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden