Gevluchte cartoonist artist in residence bij Outsider Art Galerie

De uit Syrië gevluchte cartoonist Mohamad Abo Zarraa is deze week artist in residence bij de Outsider Art Galerie. 'Toen mijn kind werd geraakt, wist ik dat we weg moesten.'

Peter van Brummelen
Cartoon van de hand van de uit Syrië gevluchte Mohamad Abo Zarraa Beeld Mohamad Abo Zarraa
Cartoon van de hand van de uit Syrië gevluchte Mohamad Abo ZarraaBeeld Mohamad Abo Zarraa

"La," klinkt het luid en duidelijk. En je hoeft er geen Arabisch voor te kennen om te begrijpen dat dat 'nee' betekent. De vraag aan Mohamad Abo Zarraa was of hij gelooft dat in zijn vaderland in de nabije toekomst vrede mogelijk is. Nee dus.

Dat de oorlog die daar al sinds 2011 woedt, zal uitmonden in een wereldoorlog lijkt hem waarschijnlijker. "Amerika, Rusland, iedereen bemoeit zich er mee."

Abo Zarraa vluchtte in 2015 uit Aleppo. Het was er de hel, vertelt hij half in het Nederlands, half in het Arabisch (dat door een Egyptische tolk wordt vertaald in het Engels).

"Ik zag handen en voeten op straat liggen. Honden vraten van lijken. Strijders van beide partijen gebruikten kinderen als schild. Ik heb wel 25 keer van nabij een bominslag meegemaakt. Toen ons huis werd getroffen, waarbij een van mijn kinderen werd geraakt, wist ik dat we nu echt weg moesten uit Syrië."

Het leven daar voor de oorlog? "Het was goed," zegt hij. "Zolang je je maar niet bemoeide met de regering."

Hij maakte indertijd al cartoons, maar verkocht die vooral aan kranten in de Verenigde Arabische Emiraten. In Nederland deed hij vorig jaar mee aan de tentoonstelling Syrië getekend, die onder meer te zien was in het Amsterdamse Arti et Amicitiae.

Nu is hij een week artist in residence in de eveneens Amsterdamse Outsider Art Galerie.

Superman in een rolstoel
De galerie in het gebouw van de Hermitage is gelieerd aan het ook daar gevestigde Outsider Art Museum. De kunstenaars van de galerie en het museum zijn - zo staat het op de website - 'anders'.

Soms hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Mohamad Abo Zarraa daarentegen heeft geen verstandelijke, maar een lichamelijke beperking.

Mohamad Abo Zarraa: Voor de oorlog was het leven goed in Syrië, zolang je je maar niet bemoeide met de regering. Beeld Marc Driessen
Mohamad Abo Zarraa: Voor de oorlog was het leven goed in Syrië, zolang je je maar niet bemoeide met de regering.Beeld Marc Driessen

Als baby al liep hij kinderverlamming op. De dokter gaf hem geen enkele kans, maar Abo Zarraa overleefde. Door complicaties zit hij sinds zijn twintigste in een rolstoel.

Het maakte zijn vlucht uit Syrië extra zwaar. "Ik ben door tien landen gegaan voor ik in Nederland was. Eerst naar Libanon, toen naar Turkije en vandaar naar Griekenland."

"In de overvolle boot naar Griekenland was geen plaats voor mijn rolstoel. Pas in Nederland zag ik mijn vrouw en vier kinderen weer. Zij waren van Syrië helemaal naar Turkije gelopen."

Geert Wilders
Nu woont het gezin in het Zeeuwse Grijpskerke. Hij vindt het er geweldig. Hij laat een cartoon zien in een eigen beheer uitgegeven boek van zijn werk.

"Dat ben ik als Superman in mijn rolstoel. Zo voel ik me sinds ik hier ben: als een superheld." Waarna hij een lofrede op Nederland afsteekt. De mensen, de voorzieningen, de vrijheid: alles is prachtig.

Wat vond Mohamad Abo Zarraa van de door Geert Wilders uitgeschreven cartoonwedstrijd met de profeet Mohammed als onderwerp? Er volgt druk overleg tussen de cartoonist en de tolk.

De uitkomst: "Iedereen is hier vrij om te vinden wat hij wil." Daarna: "Maar ik zal nooit cartoons over welke religie dan ook maken."

null Beeld Mohamad Abo Zarraa
Beeld Mohamad Abo Zarraa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden