Gestolen schilderijen komen uit Triton Collectie van havenbaron

De schilderijen die vannacht uit de Kunsthal zijn gestolen behoren tot de Triton Collectie. Dit is een omvangrijke privécollectie die werd opgezet door wijlen havenbaron Willem Cordia (1940-2011).

Redactie
'Charing Cross Bridge, London' van Claude Monet. Beeld AP
'Charing Cross Bridge, London' van Claude Monet.Beeld AP

De Nederlandse stichting bezit een verzameling van ongeveer 250 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van zo'n 170 invloedrijke kunstenaars uit de periode 1860-1970. Tot de collectie behoren werken van kunstenaars als Picasso, Cézanne, Mondriaan, Matisse, Vincent van Gogh en Willem de Kooning.

De privéverzameling is de afgelopen 20 jaar opgebouwd door de Rotterdamse havenbaron en kunstverzamelaar Willem Cordia. Na zijn overlijden vorig jaar op 70-jarige leeftijd kwam de kunstcollectie in handen van de familie.

Paardenfokker
Cordia was niet alleen commissaris bij HES Beheer, het offshorereparatiebedrijf Workships en het kraanbedrijf Huisman, maar ook bij een flink aantal andere ondernemingen. Hij had belangen in hotels, kuuroorden (Thermae 2000), reisbureaus en olievelden. Hij was ook een bekend paardenfokker en jarenlang de grote man achter het spring- en dressuurconcours CHIO in Rotterdam.

Door zijn grote invloed werd hij wel de Onassis van Rotterdam genoemd, of Willem de Veroveraar. Cordia kwam jarenlang voor op de lijst van 500 rijkste Nederlanders van zakenblad Quote. Zijn vermogen werd vorig jaar geschat op 330 miljoen euro. De verzameling van de Triton Foundation behoort tot de 200 belangrijkste particuliere collecties in de wereld.

Tijdens de expositie in de Kunsthal, die loopt tot en met 20 januari, is voor het eerst een groot deel van de collectie voor het publiek te zien. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft daarnaast een Triton-kabinet waar werken uit de collectie tentoongesteld worden. Ook worden kunstwerken regelmatig uitgeleend voor tentoonstellingen in musea in de hele wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden