Geslaagde mix met leading lady Ten Damme

De mix van dampende pop, femme fatale Ten Damme, energieke dansers en circus scoorde. Foto's ANP Beeld
De mix van dampende pop, femme fatale Ten Damme, energieke dansers en circus scoorde. Foto's ANP

De verwachtingen waren gespannen. Zou Cirque Stiletto, het vernieuwende circusprogramma rondom zangeres Ellen ten Damme, de juiste snaar raken? Of zou het blijven steken in goede bedoelingen? De ingevlogen circusartiesten hadden slechts enkele dagen om aan de formule te wennen. Het publiek in Carré had donderdag minder tijd nodig.

Nadat het ballet per ondergrondse lift op het podium was verschenen en leading lady Ellen ten Damme met luchtacrobaat Sergey Akimov naar de nok van het theater was gevlogen klonk al de eerste - voorzichtige - 'bravo'. En daar zou het niet bij blijven. De mix van dampende pop, femme fatale Ten Damme, energieke dansers en circus scoorde. Een gewaagd én geslaagd experiment. De angst dat De Zangeres en Het Circus als twee Fremdkörper tegenover elkaar zouden staan smolt snel weg.

Ten Damme voelde zich als een vis in het water. Swingend door de lucht, opgetild door de gespierde Rialcris-acrobaten of zwevend op een glitterende discobal; schijnbaar zonder ademhalingsproblemen zong ze voort. Als een zingende, dansende en acrobatische 'ringmaster' pakte ze het publiek in met zeer uiteenlopende genres: van de snerpende uithalen van Nina Hagen tot het omfloerste geluid van Marlene Dietrich. Bijgestaan door haar dansers die even moeiteloos leken om te schakelen van breakdance naar klassieke pirouettes, de vierkoppige band die klonk alsof er een meervoud van musici stond en het puikje van de circuswereld.

Zo leidde Ten Damme de jonge vedette Dima Shine in met Dietrichs Lili Marleen, waarop de Russische acrobaat aan een eigen lantaarnpaal verbazingwekkende gymnastische staaltjes liet zien. Het leverde hem een ovationeel applaus op. Daarmee was het toch verwende premièrepubliek gisteravond gul. De broers Iroshnikov, indrukwekkend in hun vernieuwende parterre-acrobatiek, de ex-ballerina Elena Skrypets die zich - op haar spitzen - ontpopte als elastische 'slangendame'; ze werden allen goed bedeeld. Voeg daaraan toe de intieme clownsentrees van Pavel Boyarinov, het klassieke messennummer van de Jasters en een hommage van de dansers aan Michael Jackson en het bijzondere plaatje is compleet.

Oké, een enkel dansnummer had wat korter gekund en er zal nog wel wat aan de formule worden geschaafd. Maar één ding is zeker: van Cirque Stiletto wordt het publiek vrolijk. (CORRIE VERKERK)

Ellen ten Damme: Cirque Stiletto. Tot en met 30 augustus in Carré

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden