George van Houts wint De Slimste Mens

Hij werd een paar keer 'voor de poorten van de hel weggesleept', maar George van Houts (58) is er toch met de titel De Slimste Mens vandoor gegaan. Joel Broekaert en Wytse van der Goot hadden het nakijken.

Gudo Tienhooven
Slimste Mens George van Houts Beeld ANP
Slimste Mens George van HoutsBeeld ANP

En u kwam nog wel zo stroef uit de startblokken...

"Joh, ik schrok me de tering in de eerste aflevering. Ik dacht er veel te lichtvaardig over. Helemaal het oeroude cliché dat het thuis op de bank allemaal veel makkelijker is. Het was een soort black-out. Ik kwam niet eens meer op de vader van Anne Frank. Thuis werd ik vierkant uitgelachen door mijn vrouw en dochter. En terecht."

Hoe pakte u dat vervolgens aan?

"Ik was niet goed voorbereid. Zo'n spelletje... ach, daar draai ik mijn hand niet voor om, dacht ik. Maar je moet je wel serieus concentreren, eigenlijk zoals ik ook elke avond in het theater doe. Ik ging vanaf aflevering 2 voor diezelfde focus.''

Dan nog kroop u een aantal keren door het oog van de naald... ,,

"Sterker, ik ben een paar keer voor de poorten van de hel weggesleept! In de voorlaatste aflevering bijvoorbeeld. Het is dat François Boulangé de tactiek van het finalespel niet begreep: hij had 19 seconden op de klok, ik 4 en toen paste hij!"

Hoe slim bent u dan eigenlijk echt?

"Tja, je hebt verschillende soorten intelligentie hè? Ik ben meer een creatieve geest dan een analyticus. Je kan mij zelfs lichte oppervlakkigheid verwijten. Ik ben iemand van de onnodige feitjes waar je je hele leven niets aan hebt. Tot je een quiz speelt dan..."

Hoe prestigieus is het winnen van De Slimste Mens?

"Ik hoorde net op straat nog iemand heel hard 'hé slimmerik!' roepen. Best leuk. En ik wilde wel naast eerdere winnaars als Eric Smit en Arjen Lubach staan. Zij zijn een beetje mijn helden, omdat ze zo mooi in het leven staan. Dus ik ben trots, maar bekijk het allemaal ook met een knipoog hoor. Het is nu al weer bijzaak geworden. Ik zit midden in de repetities voor de theatervoorstelling De Verleiders. Tijd voor het echte werk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden