Genomineerden Televizierring moeten minstens 500.000 kijkers trekken

Bij de verkiezing van de Gouden Televizierring, de prijs voor beste tv-programma van het jaar, geldt vanaf de komende editie een kiesdrempel. Minstens één aflevering van een programma of serie moet in de periode waarover wordt gestemd minimaal 500.000 kijkers hebben getrokken.

Er was veel kritiek op de nominatie van Streetlab, dat gemiddeld zo'n 270.000 kijkers trektBeeld anp

Als hier niet aan wordt voldaan, sluit de organisatie het programma uit van deelname voor de betreffende periode. De beslissing volgt op flinke kritiek op de televisieprijs omdat het programma Streetlab afgelopen editie tot de drie genomineerden behoorden ondanks dat het KRO/NCRV-programma gemiddeld slechts zo'n 270.000 kijkers wist te trekken.
Omroep Max-baas Jan Slagter uitte luidkeels zijn onvrede over de nominatie die volgens hem eerder naar zijn Heel Holland Bakt had moeten gaan met gemiddeld 2,3 miljoen kijkers.

Volgens Slagter was de stemprocedure van de ring te lastig en oneerlijk. Slagter kreeg bijval van verschillende Hilversumse coryfeeën zoals Cornald Maas, Gordon en Albert Verlinde.

'Objectieve maatstaf'
De redactie van Televizier, die over de televisieprijs gaat, heeft klaarblijkelijk deels geluisterd naar Slagter. Televizier vindt dat kanshebbers op de Gouden Televizier-Ring een redelijk grote groep kijkers moet boeien. Volgens Jeroen de Goeij, adjunct-hoofdredacteur van Televizier, is bewust gekozen om de kijkcijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO) te hanteren. 'We willen een objectieve maatstaf.'

Dat betekent dat de cijfers van uitgesteld kijken tot zes dagen daarna nog meegenomen worden maar online views niet. 'SKO kan nu nog alleen de cijfers van televisiescherm meten maar zodra ze ook andere schermen kunnen meten, nemen we dat ook graag mee.' De nieuwe drempel had voor het belhamelprogramma Streetlab niks uitgemaakt aangezien de vier vrienden met één aflevering van vorig seizoen 605.000 kijkers trokken, ruim 300.000 kijkers meer dan gemiddeld, en dus de kiesdrempel zou hebben gehaald.

Geen andere stemprocedure
Jan Slagter beklaagde zich er ook over dat ouderen die niet met internet om kunnen gaan en mensen die geen lijst persoonlijke gegevens met Televizier willen delen, niet konden stemmen. De Goeij stelt dat er nog niks is veranderd aan de stemprocedure maar dat Televizier de kritiek wel heeft gehoord. 'We gaan kijken of we het stemmen kunnen stroomlijnen maar het zal een kwestie blijven van inloggen en aanklikken.'

De eerste van vier stemrondes voor de Televizierring 2016 is vandaag ingegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden