PlusBoekrecensie

Gelukkig is de nieuwe van Jo Nesbø net zo meeslepend als mét Harry Hole

Maarten Moll
null Beeld -
Beeld -

Meteen maar met de deur in huis vallen: Harry Hole doet niet mee in de nieuwe thriller van Jo Nesbø. De onorthodoxe rechercheur die in 1997 voor het eerst opdook in Flaggermusmannen (in het Nederlands vertaald als De vleermuisman) en al 22 jaar en twaalf boeken de hoofdrol speelt in de politieromans van de Noorse schrijver, is even op een zijspoor gezet.

En het is even wennen om hem niet ergens om een hoek te zien verschijnen met dat lange lijf. Maar teleur­gestelde Harry Holefans moeten dit boek niet overslaan. Koninkrijk is een geweldige thriller die je eigenlijk niet meer wil wegleggen.

In een afgelegen Noors bergdorp bestiert Roy Opgard een tankstation. Hij woont in een boerderij hoog op een berg. Alleen. Zijn ouders zijn lang geleden omgekomen bij een auto-ongeluk. De boerderij en het land eromheen, lezen we in de proloog, worden het koninkrijk genoemd, en de tirannieke vader voedt Roy en zijn jongere broer Carl op met de regel: ‘Het is wij tegen de rest’. Roy is zijn broeders hoeder, tot Carl halsoverkop naar Amerika vertrekt.

Die Bijbelse term uit het boek ­Genesis gebruik ik hier, omdat Carl in hoofdstuk 1 na twintig jaar terugkeert naar zijn geboortegrond, en Nesbø ook niet echt moeite doet te verhullen dat Kaïn en Abel model staan.

Na een aanloop van zo’n 150 blad­zijden heeft Nesbø de poppetjes zo neergezet dat alles wat het lezen zal onderbreken meer dan hinderlijk is. Carl, net getrouwd, is de flamboyante broer die op de plek van de boerderij een luxe hotel wil bouwen en de dorpelingen wil overtuigen te participeren in het project. De gesloten loner Roy heeft zo zijn bedenkingen, hij wil het liefst alles bij het oude houden.

Dan is er de zoon van een politieman die ook politieman is geworden, en die niet gelooft dat het ongeluk waarbij de ouders van Roy en Carl zijn omgekomen een ongeluk is. En hij vermoedt ook dat de broers betrokken zijn bij de verdwijning van zijn vader, lang geleden. Vasthoudende man, deze Olsen.

Vanaf dat punt sleept Nesbø de lezer mee in een wervelend verhaal, waarin de broers steeds meer tegenover elkaar komen te staan en het woord broederliefde in een ander licht komt te staan. Geen moment Harry Hole gemist.

Titel Koninkrijk

Auteur Jo Nesbø

Vertaald door: Annelies de Vroom

Uitgeverij Cargo (€22,99, 508 blz

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden