Geheimzinnige Pixar-code A113 verwijst naar klaslokaal

Zeer oplettende kijkers was het wellicht al eerder opgevallen; de mysterieuze combinatie 'A113' die de laatste tien jaar in bijna elke Pixar-film wel een keer opduikt. Van 'Toy Story' tot 'Finding Nemo', 'Cars' en 'Up', maar ook in enkele Disney-films zoals 'Het dappere broodroostertje' en 'De prinses en de kikker'. De oorsprong van de geheimzinnige lettercijfercombinatie werd deze week eindelijk onthuld in Amerikaanse media.

Redactie
Mater, de sleepwagen uit de film Cars, draagt ook nummer A113. Beeld epa
Mater, de sleepwagen uit de film Cars, draagt ook nummer A113.Beeld epa

Het was een mysterie dat vooral online veel mensen bezig hield. Maar nu is bekend dat 'A113' verwijst naar een klaslokaal van het California Institute of Arts, waar de makers van de eerste animatiefilms les volgden. Het gebruik van het klaslokaal in de films zou een eerbetoon zijn aan de plek waar het allemaal begon, maar ook een soort virtuele 'high five' aan oud-studenten onder elkaar.

Wanneer de combinatie te zien is in een film betekent dat automatisch dat er iemand van het California Institute of Arts meewerkte aan het project.

Regisseur Brad Bird, die aan 'The Incredibles' en 'Ratatouille' werkte, was de eerste die de geheime boodschap in een film verwerkte. Dat was in de show 'Amazing Stories' uit 1987. Andere bekende afgestudeerden zijn onder anderen John Lasseter van Pixar en Walt Disney Animation Studios, Glen Kean en Tim Burton. Recent nog won oud-student Chris Buck een Oscar voor 'Frozen'.

Het beroemde klaslokaal zou momenteel gebruikt worden als studio voor de grafisch ontwerpen.

Wie alle referenties naar A113 wil bekijken kan terecht op de speciaal daaraan gewijde Wikipedia-pagina.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden