Gefaald of niet, de media moeten omgaan met Trump

De media hebben gefaald in de berichtgeving over de Amerikaanse verkiezingen, zeggen velen. Een kort overzicht van de de verkiezingsnacht.

Joep School
De exit polls op de Amerikaanse televisie. Beeld anp
De exit polls op de Amerikaanse televisie.Beeld anp

Een grafiek op de website van The New York Times vertelt eigenlijk het hele verhaal. Voor aanvang van de verkiezingsnacht gaf de krant Hillary Clinton 80 procent kans op de sleutel van het Witte Huis, Donald Trump bungelde ergens ver daaronder.

Het duurde tot half 3 in de nacht (Nederlandse tijd) totdat de lijnen elkaar kruisten, waarna Trump om half 9 woensdagochtend op 95 procent stond. Een minuut en 32 seconden later riep persbureau AP Trump uit tot president.

Voorzichtigheid
Dit jaar meer voorzichtigheid in het callen dan in 2000, toen Fox, Msnbc, CNN, ABC en CBS George W. Bush te vroeg de zege in Florida toedichtten en genoopt waren dat terug te trekken. Uit zorgvuldigheid? Ongeloof? Onwil?

Dat Clinton besloot niet te spreken op haar hoofdkwartier, werd lauw ontvangen door de Amerikaanse media. Ten onrechte, zei voormalig Trump-campagnemanager Corey Lewandowski bij CNN. Als het omgekeerd was geweest was Trump genadeloos door de gehaktmolen gegaan.

The New Yorker toont woensdagochtend een afbeelding van Trump met begeleidende tekst: 'An American Tragedy'. The New York Times had eerder al een spread gepubliceerd met beledigende opmerking van Trump, The Miami Herald had een enorme opiniepagina met de kop: Her not him.

En ook buiten de grenzen: de Duitse Hamburger Morgenpost opende met 'Bitte nicht den Horror-Clown', Die Welt met 'Apocalypse now'. In Rusland en Turkije werd Trump juist als favoriet aangewezen.

Huffington Post
Trump riep in zijn overwinningsspeech op te herenigen. Ook met lieden waar hij niet altijd warm mee is geweest (de media noemde hij eerder uitschot, red). The Huffington Post nam de handreiking aan. Niet langer plaatst de Amerikaanse nieuwssite een disclaimer die meldt dat Trump op reguliere basis liegt, minderheden uitsluit en racistische, xenofobische taal bezigt.

Uit respect voor de nieuwe president van Amerika. Dat laatste ontkent wereldwijd geen enkele krant meer.

De grafiek op de website van The New York Times, rood is Trump, blauw Clinton. Beeld nytimes.com
De grafiek op de website van The New York Times, rood is Trump, blauw Clinton.Beeld nytimes.com
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden