Geert Mak krijgt oeuvreprijs van koningin Máxima

Schrijver Geert Mak krijgt zijn Prins Bernhard Cultuurfondsprijs volgende maand uitgereikt door koningin Máxima.

Het Parool/ANP
Geert Mak Beeld anp
Geert MakBeeld anp

De jaarlijkse oeuvreprijs van het fonds bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro: 75.000 voor de ontvanger zelf en nog eens hetzelfde bedrag als startkapitaal voor een fonds op naam.

Máxima onderscheidt Mak op 27 november in het Muziekgebouw aan 't IJ. Geert Mak (1946) krijgt de prijs omdat hij 'door zijn ongeëvenaarde verteltrant de historie voor velen tot leven heeft gewekt. Niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa'.

Jan Six
Met name Maks boeken Hoe God Verdween Uit Jorwerd, De Eeuw Van Mijn Vader en In Europa sloegen enorm aan. Hij mengde daarin de grote geschiedenis met die van de gewone mensen. De Eeuw Van Mijn Vader uit 1999 werd het allerbeste verkocht.

Het laatst verschenen boek van Geert Mak, het in 2016 verschenen De Levens Van Jan Six, is volgens het fonds "een belangrijke mijlpaal in zijn oeuvre en de directe aanleiding tot het toekennen van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs". Het ook goed ontvangen boek is het verhaal van de bekende Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen heen.

Persoon of instelling
Eerdere winnaars van de Cultuurfondsprijs zijn Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

Het Cultuurfonds kent de oeuvreprijs jaarlijks toe aan een persoon of instelling die belangrijk werk heeft verricht op het gebied van cultuur, natuur of wetenschap in Nederland.

Lees ook: Met Geert Mak langs de huizen van Jan Six: 'Je weet niet wat je ziet'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden