Geen strafbare feiten gepleegd bij RTL-programma De Villa

Bij de opnames van De Villa zijn geen strafbare feiten gepleegd. Dat blijkt uit twee onafhankelijke onderzoeken naar het RTL-programma, dat vorig jaar onder vuur kwam te liggen toen uit beelden zou blijken dat deelnemers zouden zijn aangerand.

Deelnemers van De Villa.Beeld RTL

In twee uitzendingen van De Villa, een realityprogramma waarin een groep jongeren samen in een vakantiehuis zitten waar de drank rijkelijk vloeit, was te zien hoe mannelijke deelnemers zich opdrongen aan vrouwen die hier niet van gediend waren. Nadat hier ophef over ontstond, haalde RTL-baas Peter van der Vorst het programma van de buis en zei dat alle betrokkenen zich ‘kapot moesten schamen’.

Nu blijkt uit twee onderzoeken – een door een bedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfsrecherche en een door een commissie van experts onder leiding van strafrechtadvocaat Richard Korver – dat er geen sprake was van strafbaar handelen en dat in het productieproces geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. Wel zijn er ‘ongelukkige inschattingen gemaakt’ bij het monteren, ‘waardoor in de media en bij kijkers de perceptie kon ontstaan dat er strafbare feiten zouden zijn gepleegd’.

Van der Vorst: “Hoewel het een opluchting is dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd en dat het productieproces op locatie zorgvuldig was, moeten wij wel lering trekken uit de conclusies. De beelden die de maatschappelijke discussie hebben aangewakkerd, zijn door de montage en onze checks geglipt. Dat had nooit mogen gebeuren en dat spijt ons. Het is heel begrijpelijk dat dit tot publieke verontwaardiging heeft geleid.”

Boetekleed

Ook Georgette Schlick, directeur van productiemaatschappij Blue Circle, is blij dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd, maar trekt toch het boetekleed aan. “Een aantal betrokkenen heeft veel last gehad van de situatie die is ontstaan, en voor sommigen geldt dat nog steeds. Dat spijt ons enorm. Ten aanzien van de kandidaten is voor ons als producent juist het welbevinden van de deelnemers aan onze programma’s essentieel. Dat deze keer het programma tot negatieve ervaringen heeft geleid, betreuren we dan ook ten zeerste.”

Van der Vorst en Schlick hopen dat de privacy van de deelnemers gerespecteerd zal worden. “Dat verdienen ze, want dit is voor hen een zware periode geweest,” zegt Van der Vorst. “Daarom doen we een beroep op iedereen om hun privacy te respecteren en in hun belang geen fragmenten of foto’s meer te plaatsen.” 

Ook doen RTL en Blue Circle een oproep om eerder gepubliceerde fragmenten of posts op sociale media die suggereren dat er strafbare feiten zijn gepleegd of waar deelnemers met naam en toenaam worden genoemd te verwijderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden