Geen onderzoek mediacommissariaat naar Kaag-documentaire

Het Commissariaat voor de Media gaat geen onderzoek doen naar de VPRO-documentaire over D66-leider Sigrid Kaag. In een verklaring meldt het Commissariaat dat er op dit moment geen aanleiding is voor onderzoek, omdat er geen sprake lijkt te zijn van schending van de redactionele onafhankelijkheid.

null Beeld VPRO
Beeld VPRO

Het komt niet vaak voor dat de toezichthouder met een verklaring komt en vervolgens niet overgaat tot onderzoek. Wel constateert het Commissariaat dat de ophef die is ontstaan rond de documentaire niet op zichzelf staat. Daarom komt er dit najaar wel een breder onderzoek naar de onafhankelijkheid van nieuwsredacties.

In 2015 voerde het Commissariaat al een soortgelijk onderzoek uit. Een van de aanbevelingen destijds was transparant te zijn over de manier waarop een journalistiek product tot stand komt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld ook om afspraken die tussen interviewer en geïnterviewde worden gemaakt.

De documentaire over Kaag kwam eind juni in opspraak toen website GeenStijl een artikel publiceerde op basis van stukken die via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zijn verkregen. Daaruit ontstond het beeld dat D66 en het ministerie van Buitenlandse Zaken toch invloed hebben uitgeoefend op de documentaire. De VPRO plaatste zelf al een verklaring bij het videoportret van Kaag: “Journalisten werkzaam voor de VPRO zijn geen verlengstuk van de politiek, maar nemen waar en doen daar op hun eigen wijze verslag van.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden