Geen kunst, gewoon lekker lachen

Foto Serge Ligtenberg Beeld
Foto Serge Ligtenberg

'Het is zo primitief, toneel. Schaf de hele kunstvorm af. Hoeveel mensen komen er nou kijken. Zeventig?'' Gelach van de tribune. Op de avond dat Nederland bezig is van Kameroen te winnen zit in het Openluchttheater in het Amsterdamse Bos maar een handjevol mensen.

Don Q (at your service), de nieuwe zomervoorstelling van Theater Amsterdamse Bos, opent met een aanval op de toneelwereld. Maar: ''Wees maar niet bang, wij gaan u een leuke avond bezorgen. Niet moeilijk, geen gedoe, geen kunst, gewoon lekker lachen.'' Ad Knippels spreekt de tekst van Jeroen van den Berg (tevens regisseur) met zoveel overtuiging uit dat het lijkt of hij hem zelf geschreven heeft.

Don Q is een komedie die zich afspeelt in een hotel (mooi decor van zeecontainers van Catharina Scholten die eerder tekende voor de spraakmakende stapel caravans in Ivanov). Een schrijver zoekt rust om aan zijn toneelstuk over Don Quichot te werken. Ondertussen voert de hoteleigenaar (Aat Ceelen) zijn eigen windmolengevecht tegen de moderne managers die zijn beleid willen veranderen en wordt er een ingewikkeld spel gespeeld met fictie en werkelijkheid: ineens blijkt het hotel vol toneelschrijvers te zitten en verwordt iedereen tot personage in elkaars stuk.

Wat begint als een bijna kluchtige voorstelling wordt langzaam een steeds chaotischer verhaal met verwijzingen naar onder meer de psychopatische schrijver in Stanley Kubricks The shining. Van den Berg koos voor een filmische aanpak met echte gevechten, een auto die zomaar het podium op rijdt en muziek van Jaap van Keulen als underscore. In wat soms wel een politiefilm lijkt donderen de lijken letterlijk bij bosjes uit de kast.

Als toeschouwer zit je er een beetje mee in je maag. Of iemand erin slaagt indruk te maken, staat en valt met originaliteit, zegt een van de personages. Maar Don Q is eerder een optelsom van dingen die al eens zijn gedaan en het enige oogmerk lijkt luchtig entertainment.

Alsof Van den Berg, net als zijn personage de toneelschrijver, niet moeilijk wilde doen. Geen gedoe, geen kunst. Dat is jammer voor een gezelschap dat met toneel op een bijzondere locatie al jaren z'n best doet het hoofd boven water te houden. (JOUKJE AKVELD)

Toneel Don Q (at your service), Theater Amsterdamse Bos. Gezien 24/6, Openluchttheater Amsterdam Bos, daar nog te zien t/m 22/8

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden