Geen drama maar rock op het laatste concert van Thé Lau

In de Heineken Music Hall gaven Thé Lau en The Scene hun laatste concert in Nederland. De zanger stond er niet alleen voor: de nodige gastvocalisten zongen mee. 'Ja, dit is mooiiiii!'

Peter van Brummelen
Thé Lau Beeld Paul Bergen
Thé LauBeeld Paul Bergen

Dit gaat geen gewoon concert worden. De sfeer voor aanvang in de zaal: ernstig, een beetje timide zelfs. En als Thé Lau op het podium staat, zet hij meteen zwaar in. 'De dood jaagt op mij,' zingt hij met kenmerkende rauwe en hese stem. Het is een nummer van zijn kort geleden verschenen album 'Platina blues', waarop hij in veertig minuten verslag doet van zijn behandeling en verblijf in het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis. 'Slapen / De dood' heet het nummer onomwonden.

Keelkanker, luidde vorig jaar de diagnose. Dit jaar kwam er longkanker bij en kreeg de zanger te horen dat hij is uitbehandeld. Een in Paradiso gepland afscheidsconcert was zo snel uitverkocht, dat het naar de Heineken Music Hall werd verplaatst. En daar was het ook weer zo uitverkocht. 'Ons debuut hier,' mompelt Thé Lau tussen twee nummers in. 'Jammer genoeg is het ook meteen de laatste keer.' Hetzelfde overkwam hem onlangs bij Pinkpop.

Gastvocalisten
De zanger staat er zeker niet alleen voor bij zijn laatste concert op Nederlandse bodem (later deze week volgt nog een concert in de Ancienne Belgique in Brussel). Er is natuurlijk The Scene, de band die hem in wisselende samenstelling al sinds 1979 terzijde staat. Er zijn ook strijkers. En er zijn de nodige gastvocalisten in de Heinekenhal.

Van rapper Lange Frans, met wie Lau de hit 'Zing een liedje voor me, Frans' had, tot Tom Barman, voorman van de Vlaamse rockgroep dEUS, die vertelt vroeger 'rechtstreeks' te zijn beïnvloed door Thé Lau en The Scene.

Ook te gast: Jacqueline Govaers, de gewezen zangeres van Krezip. 'Toen we elf jaar geleden voor het eerst samenwerkten,sprak ze me bijna met u aan,' herinnert Lau zich. Heel klein en teder klinkt het duet dat ze samen zingen: 'Onder aan de dijk'. Het zit ook vol stiltes.

'Ja, dit is mooiiiii!,' gilt iemand tijdens zo'n stilte vanaf de tribune. Meteen daarna klinkt het uit een andere hoek: 'Ja, héél mooi!'

Drama
Gerockt wordt er vanzelfsprekend ook. 'Blauw', 'Maan,' 'Rauw, hees, teder,' 'Rij, rij, rij' en natuurlijk Thé Lau's bekendste song 'Iedereen is van de wereld': alle klassiekers van The Scene komen voorbij. En op momenten dat Thé Lau vocaal niet helemaal meer haalt, is daar de hulp van Bløf-zanger Paskal Jakobsen. In 'Iedereen is van de wereld' neemt het publiek gewoontegetrouw de zang over. Lau zelf gaat er maar bij zitten, op een monitor vooraan op het podium.

Lang houdt het slotapplaus aan. Met het hoofd tussen de schouders sjokt Lau het podium af. Een drama maakt hij er niet van.

En dan? Nog één keer keert de zanger terug, voor het nummer Rigoreus. En niet eeder klonk de beginzin ervan zo veelbetekenend: 'De klok zegt tik, tik..."

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden