PlusAchtergrond

Geen Amsterdamse KunstRAI, wel Big Art in Zaandam

De Amsterdamse KunstRAI is afgelast, maar de vijfde editie van Big Art in Zaandam mag onder zeer stringente voorwaarden wel doorgaan. Op dezelfde locatie als vorig jaar, maar met iets minder deelnemers.

Edo Dijksterhuis
Lam Gods van Merel Jansen, te zien op Big Art in Zaandam. Beeld BIG ART
Lam Gods van Merel Jansen, te zien op Big Art in Zaandam.Beeld BIG ART

“Er zijn opvallend veel zelfportretten gemaakt,” merkte Anne van der Zwaag toen ze de voorstellen voor Big Art 2020 onder ogen kreeg. “Het zal iets te maken hebben met de coronacrisis, dat we meer op onszelf zijn teruggeworpen. En dat geldt helemaal voor kunstenaars. Die hebben gewoon hard doorgewerkt, maar konden veel nergens het gemaakte werk tonen.”

Hoewel het risicovol is – als kunstevenement kun je je niet verzekeren tegen de onverwachte gevolgen van een pandemie – vond Van der Zwaag daarom dat Big Art ook dit jaar absoluut moest doorgaan.

Deze vijfde editie bevat onder andere een zelfportret van Lise Sore van vijf bij vijf meter en Maurice Nuiten projecteert een beeld van zichzelf. Daarnaast buitenformaat werk van nog 83 kunstenaars. Zoals extra large tekeningen die Anna Rudolf maakt in een ter plekke gebouwd atelier, een twaalf meter brede muurschildering die Naamloozz maakt samen met MURALS. Inc, en een zelfdestructief kinetisch kunstwerk van Lee McDonald.

Zoals gebruikelijk presenteert Big Art een mix van gevestigde namen en nieuw talent. De vaste kern is weer present: galeries als Roger Katwijk, Rutger Brandt en Josilda da Conceição, die maar liefst zeven kunstenaars brengt. Nieuwe deelnemers uit Amsterdam zijn GoMulan en Mini Galerie, die toestemming kreeg om Jeroen Erosie het transformatorhuisje voor de ingang onder handen te laten nemen.

Hoge hallen

Om de gangpaden extra breed te maken, werden dit jaar veertien kunstenaars minder toegelaten. Ook moeten bezoekers een route volgen, die met pijlen op de grond is aangegeven. In elke hal houdt een extra beveiliger toezicht op naleving van de coronamaatregelen. Het horecapunt is naar buiten verplaatst om te voorkomen dat er opstoppingen ontstaan.

De vorige keren vond Big Art elke keer op een andere locatie plaats. “Maar ik heb er nu bewust voor gekozen terug te keren naar het Hembrugterrein in Zaandam,” zegt de organisator. “Een plek als de Bijlmerbajes zou nu onmogelijk zijn. Maar bezoekers die vorig jaar ook zijn geweest, weten dat het Hembrugterrein veilig is. De hallen zijn vijf tot vijftien meter hoog en hebben een oppervlak van vijfduizend vierkante meter. Voor het eerst werken we met online kaartverkoop en timeslots. We hanteren een maximum per timeslot en er is een continue doorstroom van bezoekers, dus we tellen ook wie er in en uit gaat.”

Vorig jaar trok Big Art tegen de zesduizend bezoekers. “Nu focussen we op veiligheid in plaats van aantallen,” stelt Van der Zwaag, die ook de Rotterdamse designbeurs Object organiseert. “Maar het is een investering in de kunstenaars en de continuïteit van het evenement. En ook een beetje een try-out voor Rotterdam.”

Big Art
1 t/m 4 oktober op het Hembrugterrein

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden