Tip

Geen 500 kinderen op het podium: livestream lustrum Leerorkest

Dianne Bleeker
null Beeld Roy Del Vecchio
Beeld Roy Del Vecchio

Voor veel kinderen is muziekles niet vanzelfsprekend, constateerde directeur van Muziekcentrum Zuidoost Marco de Souza. Gedreven door zijn persoonlijke ervaringen met muziekles geven in de sloppenwijken van São Paolo in zijn geboorteland Brazilië, besloot hij dat het ook in Nederland nodig was muziek naar de kinderen te brengen, in plaats van kinderen naar muziekles. “Muziek maken hoort erbij, net zoals leren lezen of schrijven. Zonder de vraag te stellen of het kind een talent is.”

Zijn eerste Leerorkest kwam er in 2005 in de Bijlmer voor kinderen op de basisschool. De leerlingen kregen één keer per week een uur muziekles van een professionele muziekdocent op een zelfgekozen instrument.

Het is inmiddels 15 jaar later en de Stichting Leerorkest bereikt jaarlijks 4500 leerlingen in Amsterdam-Noord, Oost, Nieuw-West en Zuidoost. Ook elders in Nederland komen tientallen Leerorkesten van de grond. Om dat te vieren stond er vandaag een groot lustrum­concert op het programma in Het Concert­gebouw. Uit de Leerorkesten zouden vijfhonderd kinderen op het podium staan met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Vanwege de coronamaatregelen is dit massale evenement uitgesteld naar volgend jaar.

Als alternatief is er woensdag een livestream van 16.00 tot 16.30 uur om het lustrumjaar toch een feestelijke start te geven.

Dat gebeurt vanuit Het Concert­gebouw met een openingswoord door Dieuwertje Blok en Marco de Souza. Muzikale optredens zijn er van operazangeres Tania Kross met enkele kinderen en harpist ­Remy van Kesteren, begeleid door het strijkkwintet van NedPho|NKO. Minister Ingrid van Engelshoven heeft een speciale boodschap ­beloofd voor het Leerorkest. In de Grande Finale komen via opnames kinderen en nog meer musici, waaronder het Dudok Quartet, toch nog samen in het lustrumlied. De tekst is geschreven door Freek de Jonge op de operamelodie Va Pensiero van Verdi.

Uitzending bij Het Concertgebouw op YouTube en Facebook, ook verwacht bij Podium op NPO Radio 4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden