Gedoodverfde winnaar Charly niet naar finale TVOH

Erwin Nyhoff, Iris Kroes, Paul Turner en Chris Hordijk zijn de finalisten van The Voice of Holland 2012. Die vier kregen gisteravond de meeste punten van het publiek, opgeteld met die van hun coaches. Topfavoriet voor de eindoverwinning Charly Luske sneuvelde in de zinderende halve finale, net als Sharon Doorson, Niels Geusebroek en Wouter Vink.

Suzanne Borgdorff
Charly was maandenlang de favoriet. Beeld
Charly was maandenlang de favoriet.

Keihard
De avond gaat lekker van start, want over het optreden van Alain Clark en Sharon Doorson wordt op Twitter lovend gesproken. Volgens Alain komt 'Sharon keihard naar voren'.

Het eerste solonummer is van Erwin Nyhoff. Hij waagt zich aan 'Rumour Has It' van Adele. De hippische outfit en de gitaar van Erwin worden weer uit de kast getrokken en daarmee hoopt hij op de steun van zijn vaste fans. 'Je neemt de tijd voor jezelf om de dingen te doen op jouw manier', luidt het commentaar van coach Marco Borsato na de uitvoering van de cover. 'Ik begin te zien wat Angela in jou ziet.' Voor Angela Groothuizen is haar kandidaat 'een lieve rare snijboon'. 'Je zal nooit een bruisende televisiepersoonlijkheid worden, maar dat hoeft ook niet want je bent een geweldige zanger.'

De harp
Ook Iris Kroes grijpt terug naar wat haar in The Voice uniek maakt. Omgeven door lichtstaven en veel rook staat haar harp centraal. 'Nothing Else Matters' van Metallica wordt door Iris helemaal eigen gemaakt, zoals ze zelf zegt: 'Dit zijn Iris liedjes'. 'Couldn't be more from the harp', klinkt het op Twitter. Iris neemt het grote applaus met tranen in haar ogen in ontvangst.

Dan klinken de tonen van Coldplay's Viva La Vida door in Studio 22. Charly Luske en Chris Hordijk betreden ontspannen het podium. De zangers zijn aan elkaar gewaagd, wel is te zien hoe Chris zijn oortje zo nu en dan bijstelt. 'Jullie doen niet voor elkaar onder', laat Angela weten. Simon Keizer prijst de kleur van de stemmen, het is een titanenstrijd volgens Nick Schilder.

Topografie
Wouter Vink start het nummer 'The Reason' liggend. De looks en de zangkunsten van de aardrijkskundeleraar worden geprezen op Twitter. 'Ik ga meteen oefenen op topografie', grapt presentator Harm Edens. Hij meldt tussendoor ook dat de jurk van Wendy van Dijk een kogelvrij vest uit haar nieuwe serie zou kunnen zijn. VanVelzen vindt dat Wouter, die zich wil richten op Nederlandstalig repertoire, gegroeid is.

'Crazy' van Gnarls Barkley wordt vertolkt door Iris en Sharon. De dames geven elkaar een wat onhandige knuffel als het nummer voorbij is. Simon geeft toe dat Sharon meer indruk op hem maakt. Volgens Marco is het een voorrecht om de twee te coachen.

Nobody's guy
Charly Luske kiest voor de wereldhit van Anouk, 'Nobody's Wife'. Hij past de tekst aan zingt: 'I'll never be somebody's guy'. Zijn vrouw Tanja Jess klapt enthousiast mee. 'Het is een droom die elke week weer uitkomt', vertelt de publiekslieveling na de show. Charly zorgt voor vocaal vuurwerk, als we coach Nick moeten geloven. 'Jij bent misschien niet eens in te halen, dank je wel!', oppert compagnon Simon.

Paul Turner doet wat de kijkers van The Voice gewend van hem zijn. Met veel bombarie staat hij op het podium. Vrolijke danspasjes en glitterbloesjes komen eraan te pas. De zanger pakt even zijn moment als het publiek hem toejuicht. Voor Angela is Paul de performer van de show. Nico Dijkshoorn twittert dat hij Paul de beste zanger tot nu toe vindt. 'Zonder ironie. Lekker radje. Jammer dat hij Paul Turner is.'

Voor Niels Geusebroek werden trommels afgestoft om de klanken van 'Titanium' kracht bij te zetten. VanVelzen belooft dat hij deze vertolking van Niels wel wil hebben. 'Dit is wat jij wilde laten zien', licht Angela toe. Popstars-jurylid Maurice Wijnen is minder enthousiast, volgens hem komt het optreden niet van de grond omdat Niels te laag zingt.

Gierend
Paul moet zijn ADHD-trekjes achterwege laten als hij met Wouter een rustig nummer inzet. VanVelzen begeleidt zijn kandidaten op de piano wanneer 'Don't Let The Sun Go Down on Me' van Elton John door de studio klinkt. 'We lopen gierend uit!', waarschuwt presentator Martijn Krabbé, wanneer Paul maar blijft zwaaien naar het publiek.

Het solo-optreden van Chris heeft even op zich laten wachten, maar is dan daar. Lady Gaga's hit 'Pokerface' is niet direct herkenbaar, want Chris heeft zijn eigen versie. De zanger is tevreden met hoe het ging, zo is na afloop op zijn gezicht af te lezen. 'Ik moest ervoor gaan, anders walst Charly over mij heen', legt hij uit. Op Twitter groeit het ongenoegen over de keuze die gemaakt moet worden tussen Charly en Chris. Laatstgenoemde zou de dupe worden van het oneerlijke stemsysteem. Chris' bekende zusje Lisa Lois stuurt oproepen de wereld in om haar broer te steunen. In elk geval staat voetballer Wesley Sneijder achter Chris.

Sharon volgt daarna met Rihanna's 'We Found Love'. Er wordt een flink feest gebouwd maar valse noten zijn niet te onderdrukken. 'Auw! Zonde!', twittert artiest Mental Theo en ook 3FM-dj Giel Beelen is niet positief. Volgens Simon ging het deze keer stukken beter dan tijdens de repetitie en ook Rafaël van der Vaart is fan. 'We kunnen met jou nog veel verder', vertelt Marco.

Erwin en Niels zingen gebroederlijk en relaxed een duet. Erwin kan tijdens 'This Ain't a Lovesong' een lachje niet onderdrukken.

De uitslag
Team Angela
'Ik ben een beetje misselijk, gelukkig is dit de laatste keer voor mij', zet Angela in. Ze vindt Niels een geweldige zanger en heeft respect voor de sprongen die hij heeft gemaakt. 'Erwin: het komt altijd van diep bij jou.' 55 procent wordt toegekend aan Erwin en 45 procent aan Niels. Met een nipte meerderheid van totaal 101 procent gaat Erwin door.

Team Marco Borsato
'Voor beiden geldt een steile curve in jullie kunnen. We willen graag met jullie verder', vertelt Marco over de beslissing. 'Iris heeft vertellend vermogen, Sharon is een artiest die af is en dat maakt het lastig. Het gaat nu om de strijd die we aangaan met de andere coaches.' 51 procent naar Iris, 49 procent naar Sharon. Met de stemmen van het publiek erbij komt Iris op 125 procent.

Team VanVelzen
VanVelzen: 'Jullie verschillen zijn enorm. De aardrijkskunde-adonis Wouter en de energieke Paul.' Wouter krijgt van Roel van Velzen 51 procent van de stemmen, tegenover 49 procent voor Paul. Met 101 procent gaat Paul door. Wouter neemt met groot gejuich afscheid.

Team Nick & Simon
'Het is ons echt om het even wie wij meenemen naar de finale', laat Simon weten. 51 procent gaat naar Charly, 49 procent naar Chris. Een totaal aantal procent van de stemmen van 104 gaat naar Chris.

undefined

Chris, net nadat hij gehoord heeft dat hij doorgaat naar de finale. © RTL Beeld
Chris, net nadat hij gehoord heeft dat hij doorgaat naar de finale. © RTL
null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa
Billy, het zoontje van Charly en Tanja, wordt getroost na de uitslag. © RTL Beeld
Billy, het zoontje van Charly en Tanja, wordt getroost na de uitslag. © RTL
Paul op het podium. Beeld anp
Paul op het podium.Beeld anp
Iris en haar harp. Beeld anp
Iris en haar harp.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden