Plus

Gedicht in krantenkoppen: het laatste feestje van de stad

Anne Nieuwpoort noemt zichzelf ‘textrecycler’. Na de persconferentie van Mark Rutte op 12 maart 2020 maakte ze een jaar lang coronagedichten op basis van krantenkoppen uit Het Parool.

Marjolijn de Cocq
Anne Nieuwpoort maakt woordkunst op eigen initiatief en in opdracht voor bedrijven en particulieren. Beeld
Anne Nieuwpoort maakt woordkunst op eigen initiatief en in opdracht voor bedrijven en particulieren.

Eén jaar corona, één jaar coronanieuws. Van coronakrantenkoppen uit de zaterdagedities van Het Parool heeft Anne Nieuwpoort (48) vanaf de eerste coronapersconferentie van Mark Rutte gedichten gemaakt. Ze besluit de serie met Het laatste feestje van de stad – samengesteld uit een jaar lang zaterdagkranten. “Geen feiten, geen nieuwswaarde, maar pure poëzie over corona.”

Nieuwpoort werkt in de IT. Veel ‘hoofdwerk’, zoals ze het noemt. Ze zocht een creatieve uitlaatklep. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik iets authentieks wilde maken, en ik ben heel tekstueel ingesteld. Het was anderhalf jaar geleden dat ik dit bedacht, op een zonnige najaarsdag. Ik stroomde over van ideeën en heb mijn telefoon gepakt en alles ingesproken.”

‘Textrecycler’ noemt ze zichzelf. Ze maakt woordkunst op basis van teksten die ze ‘knipt’ uit de digitale pdf van kranten. Ook gebruikt ze teksten van de straat, op stickers, bordjes, aanplakbiljetten. “Ik heb een hele lijst met woorden en zinnen en dan ga ik kijken, lezen, ordenen, sorteren – en dan ontstaat er iets.”

Metaforisch

Het Parool leent zich bij uitstek voor haar poëzie, ontdekte ze al doende. “Ik gebruik de tussenkoppen, omdat die vaak veel metaforischer zijn dan de hoofdkoppen. Ze zijn heel beeldend, daar haal ik inspiratie uit. In de gedichten die gaan over corona noem ik nooit de woorden mondkapje of lockdown, maar je voelt wel de sfeer.”

Met de koppen, de zinnen en woorden die ze heeft, moet ze het doen, zelf iets toevoegen mag niet. Gevolg van haar werkwijze is wel dat ze de krant meer verticaal dan horizontaal is gaan lezen. “Ik scan alle koppen, je krijgt een beetje een beroepsdeformatie. Maar het is een uitdaging er een kloppend geheel van te maken”

Sinds ze het idee kreeg, begon ze dagelijks een gedicht te schrijven. Bij het scannen van de koppen komt vaak vanzelf een thema op. Het gedicht Het laatste feestje van de stad ontstond uit een jaar lang zaterdagkranten, die ze daarvoor met een frisse blik helemaal opnieuw doornam. “Het thema werd al snel duidelijk; de spanning tussen fantasie en werkelijkheid, het verlangen naar aanraking en contact, dat alles stil is en uit.”

Voor meer woordkunst van Anne Nieuwpoort zie textrecycler.nl

Het laatste feestje van de stad

het laatste feestje van de stad
magische plekken
zuurstof voor de ziel
adem inhouden
in je eigen bubbel
happen naar lucht

de nacht is vooral stil
uit het zicht verstopt
dicht op elkaar
fantasie
onze uitvlucht

exclusief gaan
wordt persoonlijk
verbindende schakel
om de smart
te delen
binnen de lijntjes
op elkaars lip

hunkeren naar aanraking
het wachten waard
even slikken en weer doorgaan
zoveel te verlangen
hoe ver kan je nog gaan
niets mag
in mijn hoofd kan alles

hou vol
hoe lang nog
blijf je nog heel even hier?
dan ga ik ook
ik mis je nu al

game over
voor de nacht
stille red light
hart van de stad
in ander licht

Illustratie bij Anne Nieuwpoorts gedicht 'Het laatste feestje van de stad'. Beeld Lique Vis
Illustratie bij Anne Nieuwpoorts gedicht 'Het laatste feestje van de stad'.Beeld Lique Vis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden