PlusBoekrecensie

Gebundeld: 50 kinderen die de wereld verbeterden

Knappe koplopers, creatieve geesten, hoopvolle helden, sterke overwinnaars, dappere strijders en allemaal jong. Tom Adams en Sarah Walsh maakten een (kinder)boek over deze wereldkinderen.

Marjolijn de Cocq
Tom Adams en Sarah Walsh: Wereldkinderen. Vertaald door Leonie Hardeman. Gottmer, €18,99. Beeld -
Tom Adams en Sarah Walsh: Wereldkinderen. Vertaald door Leonie Hardeman. Gottmer, €18,99.Beeld -

Er zijn nu al zo veel kinder­boeken over klimaatactivist Greta Thunberg verschenen, dat het niet verrassend is dat het openingsverhaal van Wereldkinderen aan haar is ­gewijd. De Nederlandse ver­taling van het boek van de Britse wetenschapsauteur Tom Adams en illustrator Sarah Walsh heeft als ondertitel 50 jonge mensen die het verschil maakten. De oorspronkelijke titel EarthQuake – 50 Children and Young People who Shook the World heeft wat meer pit voor een encyclopedisch werk dat voert van Pocahontas (1596-1617, die in wat nu Virginia heet de strijd tussen de inheemse bevolking onder leiding van haar vader, opperhoofd Powhatan, en de Britse kolonisten van kapitein John Smith beslechtte door haar huwelijk met kolonist John Rolfe) tot Marley Dias (2005, boekenactivist uit Philadelphia die met haar 1000BlackGirlBooksboeken meisjes van kleur als zijzelf op de kaart zette en op haar twaalfde de lijst van dertig invloedrijkste mensen onder de dertig haalde).

Sporters als Pelé en Nadia Comaneci hebben de selectie gehaald, wetenschappers en uitvinder als Blaise Pascal en Louis Braille, ‘creatieve geesten’ als Stevie Wonder, Wolfgang Amadeus Mozart, Pablo Picasso en actrice Emma Watson (omdat ze wereldwijd voor gelijkheid strijdt), de Pakistaanse Malala Yousafzai (‘hoopvolle held’ en in het Watsonkamp voor meisjes- en vrouwenrechten). Anne Frank ontbreekt natuurlijk niet – en ook ‘onze’ oceaanopruimer Boyan Slat (‘knappe koploper’) en zeilmeisje Laura Dekker (‘sterke overwinnaar’) hebben hun eigen pagina’s gekregen.

Koeienherder

Veel van de nu jongvolwassenen in het boek zijn internationale sprekers en winnaars van de Internationale Kindervredesprijs. Er valt te lezen over een Pakistaanse kindslaaf die in opstand kwam, een Masaï koeienherder in Kenia die uitvinder werd, een Iers computerwonder en gameontwikkelaar en een Chinese kunstenaar die op haar veertiende haar eerste expositie had in het Smithsonian in Washington DC. Er zijn vluchtelingenkinderen uit Afghanistan en Syrië, voorvechters van de vrede.

Claudette Colvin, in 1939 geboren in Montgomery in de Amerikaanse staat Alabama (zie de tekeningen hieronder) die als jong meisje president van de VS wilde worden, weigerde als vijftien­jarige in de bus plaats te maken voor een witte vrouw. Daarmee was ze de voorloper van Rosa Parks, die negen maanden later ook werd gearresteerd omdat ze haar plek in de bus niet wilde afstaan. Opstand volgde en een jaar later werd segregatie in het openbaar vervoer verboden.

Claudette Colvin weigerde als vijftienjarige in de bus plaats te maken voor een witte vrouw. Beeld Claudette Colvin
Claudette Colvin weigerde als vijftienjarige in de bus plaats te maken voor een witte vrouw.Beeld Claudette Colvin

Maya Avellar Neves werd in 1990 geboren in Rio de Janeiro, waar ze in een favela opgroeide. Op straat was zo veel geweld dat naar school gaan te gevaarlijk was. In 2002 organiseerde ze er een mars tegen geweld, tweehonderd kinderen liepen mee in witte kleren. Het leverde een staakt-het-vuren op tussen de politie en de bendes, zodat de kinderen weer naar school konden. Het jaar daarop organiseerde ze een nog grotere mars, haar campagne is nog niet ten einde.

Illustraties bij het verhaal van Maya Avellar Neves, die in Brazilië strijdt voor meer veiligheid voor kinderen. Beeld Mayra Avellar Neves
Illustraties bij het verhaal van Maya Avellar Neves, die in Brazilië strijdt voor meer veiligheid voor kinderen.Beeld Mayra Avellar Neves

Aids

Wie zeker niet onvermeld mag blijven, is de Zuid-Afrikaanse Nkosi Johnson, in 1989 geboren als aidsbaby. Met zijn pleegmoeder Gail streed hij voor onderwijs voor kinderen met aids, ze zamelden geld in voor een centrum voor moeders en kinderen met aids: Nkosi’s Haven opende in 1999 zijn deuren. Hij sprak op een grote, internationale aidsconferentie de wereld toe. De allereerste Internationale Kindervredesprijs kreeg hij in 2005 postuum toegekend; ­Nkosi was op twaalfjarige leeftijd in zijn slaap overleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden