PlusAchtergrond

‘Gay!’ roepen de scholieren over voorstelling Queer Planet, en dat is alleen maar goed

Queerness lijkt dit seizoen een belangrijk thema in het jeugd- en jongerentheater. Na The Hot Peaches (DOX en de Toneelmakerij) volgt nog The Ozard of Wiz bij Maas en dit weekend ging Queer Planet van HNTJong in première, dat ook zeer geschikt is voor scholen.

Hans Smit
Queer Planet van HNTJong, geregisseerd door Noël Fischer, rechts in goud Rick Paul van Mulligen. Beeld Bowie Verschuuren
Queer Planet van HNTJong, geregisseerd door Noël Fischer, rechts in goud Rick Paul van Mulligen.Beeld Bowie Verschuuren

“Hoe zou je wat je hebt gezien in één woord samenvatten?” vraagt de educatiemedewerker van Het Nationale Theater tijdens het nagesprek aan honderdvijftig scholieren in de zaal. “Geweldig,” klinkt er. “Sterk,” roept een ander. “Gay!” horen we nog en “Pride”.

Ze hebben net anderhalf uur geconcentreerd naar Queer Planet gekeken, een parade van acts, songs en improvisaties over vrijheid, gender en fluïditeit. Soms stonden ze er uitgelaten bij te dansen, maar meestal zaten ze stil en geconcentreerd te kijken naar een all-queer cast van negen performers in een blauw-roze decor met een hoog knuffelgehalte: Rick Paul van Mulligen, Merel Pauw, Tessa Jonge Poerink, Fjodor Jozefzoon, Lars Brinkman, Fabiënne Rutten, Joshua Smits, Bebe Berat Bebek en Jasmine Perez. Regisseur Noël Fischer, vorig seizoen verantwoordelijk voor Trojan Wars, de voorstelling die menig prijs in de wacht sleepte, bracht de groep bij elkaar.

Fischer: “Veel jongeren groeien nog op met strakke ideeën en normen over wat mannen en wat vrouwen zijn. Wij willen laten zien dat er heel veel tussenkleuren zijn. Of je nou wel of niet queer bent of gay bent, hè. Ook als je er op een gegeven moment achter komt dat je, met een moeilijk woord, cisgender bent, en je je herkent in het geslacht dat je bij geboorte hebt gekregen, dan nóg heb je te maken met rollen en verwachtingen die de samenleving je oplegt. Daar wilden we het over hebben.”

“We hebben het vanaf niks gemaakt,” vertelt acteur Rick Paul van Mulligen. “Iedereen bracht zijn eigen ervaringen en dingen waar hij tegen aanloopt. En toen hadden we een soeppan vol gerechten en daar is dit uitgekomen. Allemaal heel persoonlijk.”

En dan begint het grote schiften, kill your darlings?

Noël Fischer: “Ja, je kunt niet alles gebruiken, moet je ook niet doen. De performers in deze groep léven de materie. Het is niet zomaar een rol waar je instapt, het zijn fragmenten uit het leven waar je nu als personage een andere vorm aan geeft. Dat is wel een verschil: als je echt een ‘rol-rol’ speelt kun je die na afloop aan een haakje hangen, maar dit gaat veel meer met je mee. Het is ‘lived experience’.”

Zo is er een kwetsbare scène waarin de Turkse Bebe Berat Bebek vertelt over hoe die bij diens ouders uit de kast komt, doodsbang voor de reactie van vooral diens vader, die juist liefdevol reageert: “Hoe zou ik je pijn kunnen doen? Je bent een deel van mij!” Ook Van Mulligen heeft een zeer persoonlijke solo, over hoe hij wordt aangesproken.

“Ja, dat wilde ik graag. Een opsomming van alle namen die ik krijg van iedereen om me heen. Ook de lelijke namen die de buitenwereld me soms geeft. Van ‘Rieka Paula’ als mijn oudere nichtjes me aankleedden als hun pop tot ‘Pappietje’ zoals mijn kinderen me noemen, en alles daartussen. En op straat heet ik vaak ‘Hé, waar ken ik je ook weer van’ of ‘kankerhomo’ of ‘tyfusnicht’. En dan vertel ik dat ik nooit als echte man word gezien, maar dat ik wel een man bén; een paradijsvogelman en geen gorillaman. En dat die woorden me niet meer zoveel doen, die scheldwoorden. Maar ik hóór ze wel, ze branden nog wel, in mijn buik en in mijn borst. Je mag me zo noemen, kun je doen, dat is jouw bijdrage, mijn bijdrage is dit, deze voorstelling.”

Jullie Queer Planet komt na een andere queer voorstelling The Hot Peaches, binnenkort komt nog The Ozard of Wiz. Het thema ‘anders mogen zijn’ leeft volop dit seizoen.

Fischer: “Zeker, het is heel actueel, omdat je voelt dat de samenleving er eindelijk ruimte voor geeft. Op tv en in films zie je het ook. Dat voel je aan als regisseur en tja, dan belt René (Geerlings, van Maas): “Ik hoor dat jij dat gaat doen, weet je dat Timothy (De Gilde, DOX/Toneelmakerij) ook…?” Ach, we hebben ook allemaal andere publieken dus het is niet zo’n probleem toch? Als het maar oorspronkelijk is.”

Van Mulligen: “Ik denk dat het gewoon leeft en zeker bij de jeugd iets is waar ze heel erg mee bezig zijn: waar val ik op, wat voel ik; dat het veel meer een gesprek is dan vroeger toen ík jong was, dus ik denk dat het heel goed is. Spannend ook als meer mensen daar een voorstelling over maken.”

Gay, Pride, sterk, geweldig, klonk uit de zaal na afloop. Tevreden?

Van Mulligen: “Leuk! Supergoed! Te gek! Dat is wat we willen.” Fischer: “Ja, dit is heel positief!”

Queer Planet – HNTjong, 13/10 Schuur, Haarlem; 14/10 en 15/10 Bellevue; 1/11 Bijlmer Parktheater; 9-11/11 De Krakeling, 14/11 ITA.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden