Ganzenveer voor Remco Campert

Schrijver, dichter en columnist Remco Campert(81) geprezen voor zijn toegankelijke en veelzijdige oeuvre. Foto ANP Beeld
Schrijver, dichter en columnist Remco Campert(81) geprezen voor zijn toegankelijke en veelzijdige oeuvre. Foto ANP

AMSTERDAM - De Gouden Ganzenveer 2011 is toegekend aan schrijver, dichter en columnist Remco Campert. Academie De Gouden Ganzenveer roemt de 81-jarige Campert om 'zijn veelzijdigheid als auteur, de lichtheid van de toon van zijn werk en zijn vermogen om zijn denk- en verhaallijnen bedrieglijk eenvoudig zo vorm te geven, dat ze voor een breed publiek toegankelijk blijven'. Ook de jongste generaties waarderen volgens de Academie zijn werk, dat een periode van zestig jaar beslaat.

Campert is begonnen als dichter, ontwikkelde zich tot schrijver van verhalen en romans en werd later ook columnist. Daarnaast treedt hij geregeld op met voorlezingen uit eigen werk. De jury: 'Zijn karakteristieke stem maakt hem ook geliefd op het podium.'

De prijs, die bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie, gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De leden van de Academie zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Voorzitter dit jaar is Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Dit jaar werd de prijs voor de tiende keer toegekend. Eerdere winnaars waren Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Campert krijgt de prijs op 7 april in Amsterdam. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden