Gangsta die kindervriend werd

Snoop Dogg, die zondag optreedt op Lowlands, onderging een geslaagde metamorfose. Het product verkoopt beter dan ooit.

Door Pablo Cabenda

Het is tekenend. In het ‘doemijdiema’-spotje van BelCompany uit 2005 wordt Marco Borsato in een cd-winkel onverwacht geholpen door niemand minder dan voormalig gangstarapper, afgezwaaid pooier, gewezen hiphop-enfant terrible en ooit allround gevaarlijk zwartmens Snoop Dogg. Borsato’s verwarring is van zijn gezicht te lezen en draagt de sporen van door gangstarap versterkte stereotyperingen: de argeloze blanke die alleen al door de aanwezigheid van de potentieel gevaarlijke neger schrik wordt aangejaagd.

Hoe anders is het een jaar later. De rapper speelt een gastrolletje als zichzelf in de Amerikaanse tv-serie Weeds. De hoofdrolspeelster, de blanke drugs verkopende huismoeder Nancy, zwijmelt nu bij Snoops aanwezigheid die haast goddelijk is in zijn nonchalante geamuseerdheid.

Bitches, blingbling en Benz

Snoop Dogg is niet meer heel eng of erg. Sinds zijn albumdebuut in 1993 verschoof Snoops imago van gangsta met een geordend wereldbeeld opgebouwd uit bitches, blingbling en Benz via weelderig gedecoreerde pooier naar familieman wiens grootste makke een zwak voor wiet is. Maar zelfs dat vergeef je hem nu, als de man een brede ontwapenende grijns tevoorschijn tovert. In zestien jaar lijkt The Dogg langzaam van nasty naar naughty te zijn verschoven.

De 37 jaar geleden als Calvin Broadus geboren Amerikaanse rapper die dit weekeinde op het Lowlands festival staat, is een van de laatste der Mohikanen. Als representant van de gangstarapgolf is hij nog de enige die met redelijk succes platen uitbrengt en hits scoort. Begin jaren negentig (hij heette toen Snoop Doggy Dogg) werden die hits hardnekkig gevolgd door een schandaal. Dat was meer marketing dan toeval want in die tijd was de formule: hip hop + contoverse = kassa.

Gangstarap was een schaduwwereld waarin de melding van gevangenisverblijf op je cv als aanbeveling diende voor je artistieke kunnen. Van de zwaarste beschuldigingen, die van moord, werd hij vrijgesproken. Maar Snoop had een reputatie hoog te houden en schilderde zichzelf als personificatie van het kwaad af op zijn albums. De Britse Daily Star kopte bij een bezoek aan het verenigd Koninkrijk: ‘Kick this evil bastard out!’ En er was nog een dubieuze beschuldiging van verkrachting van een visagiste.

MC Caligula

Nadat gangstarap een doodlopende weg bleek te zijn, zocht de rapper het in de seksindustrie. Hij flirtte met het pooierschap en bracht zijn eigen pornofilm Doggystyle uit – een bizar stukje cinematografie waarin Snoop als een MC Caligula tussen het wuivende gecopuleer struint.

Hij gaf het allemaal op. In de Amerikaanse media verklaarde hij dat mevrouw Dogg niet zo gediend was van dat pooiergedoe en dat zij de broek aan heeft in huis. Verder mag hij ook graag vertellen dat hij voor zijn en alle andere kinderen een voorbeeld wil zijn, en dat 2.500 kids meedoen aan zijn Snoop Youth Football League. Dat zijn laatste album Ego Trippin is opgedragen aan de vrouwtjes (wat iets anders is dan de ‘bitches’), En dat hij sinds kort op de Amerikaanse kabel zijn eigen realityshow heeft: Snoop Dogg’s Father Hood.

Snoop is een geslaagd cross-overproduct. Nu (bijna) gezond, onderhoudend en voedzaam voor de hele familie! Maar nog steeds met een humoristische draai. Snoop doet een nummertje met country and westernveteraan Willy Nelson. Leuk! Snoop rapt met de Amerikaans astronaut Buzz Aldrin. Lachen! Als fervent groenliefhebber steekt Snoop op de Nederlandse podia altijd een joint van patatzakformaat op. Gejuich!

Aimabele pantoffelheld

Ach, een tikkeltje gevaarlijk, dat misschien nog wel, maar ook heel grappig. Een familieman annex Tijl Uilenspiegel die grappen en grollen uithaalt en er altijd mee wegkomt. Zijn transformatie lijkt op die van Ozzy Osbourne: voormalige Prince of Darkness blijkt een aimabele pantoffelheld te zijn.

Of die metamorfose nu oprecht is of ingegeven door marketingmotieven – het product Snoop verkoopt in groten getale, van videogames tot koffiemokken. En dat je niet weet of het allemaal gemeend is, draagt alleen maar bij aan zijn sluwe maar ontwapenende charme en geeft hem bij voorbaat veel krediet. Het Engels heeft een mooie uitdrukking voor dat talent: ‘To get away with murder’.

Meer Lowlands 2009 op vk.nl/festivalzomer

Snoop Dogg (EPA) Beeld EPA
Snoop Dogg (EPA)Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden