'Fusie' tussen Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam in zicht

Een 'fusie' tussen de Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam lijkt er nu echt aan te komen.

Maxime Smit
null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit een donderdag door de schouwburg en Toneelgroep Amsterdam verstuurd bericht waarin beide zich toeleggen op een gezamenlijke 'toekomstvisie'.

"We gaan nu bekijken in welke organisatievorm en bestuursvorm we die visie gaan uitvoeren," zegt een woordvoerder van Toneelgroep Amsterdam (TGA).

Het woord 'fusie' nemen zowel TGA als de schouwburg niet in de mond, maar het is geen geheim dat er al langere tijd naar de mogelijkheden tot een fusie gekeken wordt. Sinds het vertrek van schouwburgdirecteur Melle Daamen in 2016 (hij zat er vijftien jaar) is Dianne Zuidema benoemd tot interim-directeur van de schouwburg. Of zij uiteindelijk in die rol aanblijft of dat het directeurschap op een andere manier ingevuld gaat worden, is sinds Daamens vertrek onduidelijk gebleven.

Overleggen
Ook fuseerden de grote theaters in Rotterdam en Den Haag al. Voor Rotterdam werden de schouwburg en het Ro Theater samen Theater Rotterdam. In Den Haag gaan de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Het Nationale Toneel sinds begin 2017 door het leven als Het Nationale Theater.

Een woordvoerder van de Stadsschouwburg zegt verder geen commentaar te willen geven op dit punt. "Dit is even het enige wat we op dit moment te melden hebben."

In het donderdag verspreide persbericht staat dat beide partijen 'in een volgende fase' gaan overleggen met de gemeente Amsterdam en met het ministerie van OCW. 'Gedurende de gesprekken blijven beide partners verantwoordelijk voor de continuïteit en kwaliteit van hun eigen organisatie, Dianne Zuidema als directeur van de Stadsschouwburg en Ivo van Hove en Wouter van Ransbeek als directie van Toneelgroep Amsterdam,' sluit het bericht af.

Lees ook: Melle Daamen: 'Ik hang niet de grote meneer uit' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden