PlusMuziekrecensie

Funky, sexy en hyperenergiek: Princeconcert uit 1985 opnieuw uitgebracht

Was het het beste concert dat Prince ooit gaf? In elk geval was hij tijdens zijn Purple Rain Tour op zijn populairst. Eén van de shows uit 1985 krijgt nu eindelijk een officiële release.

Stefan Raatgever
null Beeld

Als er in de grillige loopbaan van Prince één moment is aan te wijzen dat hij op het toppunt van zijn kracht verkeerde, is dat vermoedelijk het jaar na het verschijnen van zijn magnum opus Purple Rain in juni 1984. De concertreeks die erop volgde, geldt volgens vele Princefans als de beste die de popster ooit volbracht.

Een van de shows, die van 30 maart 1985 in Syracuse in de staat New York, werd volledig opgenomen en bewaard. Het concert werd destijds live uitgezonden op verschillende Europese radiostations en verscheen op vhs (een begrip zo gedateerd dat het nauwelijks meer uitlegbaar is).

Maar omdat Prince, niet tevreden over de inkomstenverdeling, de videoband al na enkele jaren uit productie haalde, verdween de concertregistratie in het bootlegcircuit. Daar kwam hij pas uit toen in 2017 een officiële dvd-versie werd toegevoegd aan een luxueuze jubileumbox van Purple Rain.

Ongedurig

In een geremasterde versie is het concert nu voor het eerst op cd, blu-ray en uiteraard ook op streamingdiensten te horen en te zien. Onder de eenvoudige titel Live staat het concert in Syracuse nog steeds overeind als getuigenis van Prince’ fenomenale livevermogens.

Die waren, in deze versie, overigens nooit in ons land te zien. Ongedurig als hij was, besloot Prince geen Europees deel aan de Purple Rain Tour toe te voegen, maar tijd in te ruimen voor het opnemen van nieuwe muziek. Acht maanden na Purple Rain zou opvolger Around the World in a Day al verschijnen – maar Prince was al bezig met de songs voor het album dáárna.

Op twee shows in het Canadese Toronto na vonden de 98 concerten allemaal plaats in de Verenigde Staten. In totaal zagen ruim 1,7 miljoen fans Prince die maanden optreden. In februari 1985 speelde zowel Bruce Springsteen als Madonna mee tijdens een optreden in Inglewood (Los Angeles).

Concessies

Het 93ste concert vond plaats in de met bijna 40.000 fans uitverkochte Carrier Dome in Syracuse. Prince moest die avond concessies doen om zijn optreden geschikt te maken voor uitzending. Het concert mocht maximaal twee uur duren en daar wilde hij zich, geheel tegen zijn tegendraadse karakter in, strikt aan houden. Daarom werden solo’s en muzikale improvisaties ingekort en verdween onder meer Raspberry Beret van de setlijst. Hetzelfde lot trof het nummer America, dat net als Raspberry Beret zou verschijnen op het veel experimentelere en en uiteindelijk ook veel minder succesrijke Around the World in a Day.

In Syracuse legde Prince nog een keer volledig de nadruk op Purple Rain en de hits die hem naar dit piekmoment in zijn loopbaan hadden gebracht. Zo eindigt When Doves Cry in een heerlijke rockjam en blijkt 1999 een manische dansvloersong. Met het duo Wendy & Lisa in de band is Prince funky, sexy en hyperenergiek.

Het slot is uiteraard Purple Rain, dat op de cd een monumentale 19 minuten en 25 seconden beslaat en zo een miniconcert op zichzelf is. Prince, zijn bloemige catsuit met bontmantel inmiddels verruild voor een gewaad van glitters, rekt alleen het intro al op tot bijna 6 ½ minuut. Omdat hij intussen het tempo wel erg laat zakken, duurt het lang voordat de song zijn meeslepende kracht vindt. Maar uiteindelijk reikt Prince tot zijn ideale vorm: gedragen door zijn eigen muziek.

FUNK

Prince & The Revolution
Live
(Legacy/Sony)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden