Plus

Fris, puur, rauw en uniek: alles is er op het Grachtenfestival

Vrijdagavond wordt voor het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal het openingsconcert gehouden voor het Grachtenfestival. De komende tien dagen staat Amsterdam in het teken van muziek - klassiek, met vleugjes jazz en wereldmuziek.

Er zijn concerten op de grachten, maar ook in buurtcentrum Holendrecht en museum Het Schip Beeld Ronald Knapp
Er zijn concerten op de grachten, maar ook in buurtcentrum Holendrecht en museum Het SchipBeeld Ronald Knapp

Het festival viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum. Reden voor directeur Mirjam Barendregt (51) en programmeur Mirjam Wijzenbeek (35) om flink uit te pakken.

Vanuit hun kantoor op de bovenste verdieping van een pand op het Rokin overzien Barendregt en Wijzenbeek de gehele stad. Dit is hun domein. De stad is het decor voor het Grachtenfestival. Al twintig jaar.

Het jubileum wordt groots gevierd, met een passend thema. Mirjam Wijzenbeek: "Dit jaar is het thema 'In Stijl': omdat we ons twintigjarig bestaan in stijl vieren en omdat we een kleine knipoog willen maken naar De Stijl, de Nederlandse kunstbeweging die dit jaar honderd jaar bestaat."

Tijdens de opening van het festival, vanavond, zal een keur aan stijlen de revue passeren. Wijzenbeek: "Van klassiek tot jazz tot wereldmuziek. Er is een saxofoonkwartet dat tango laat horen, een strijkkwartet dat Beethoven speelt." Ook wordt tijdens de opening de artist in residence gepresenteerd - de winnaar van de Grachten- festivalprijs van vorig jaar. Dit jaar is dat de Georgische pianiste Sophiko Simsive.

Virtual reality
En dit is alleen nog maar het programma voor de opening. De twee raken niet uitgepraat over hun festival en over de vele, vele musici die er zullen optreden. Barendregt en Wijzenbeek hebben er zin in, en ze zijn trots. Er zijn nieuwe muzikanten ontdekt, nieuwe locaties gescout, stukken gecomponeerd speciaal voor het festival en er is zelfs een eigen opera­productie met een virtualrealitytintje opgezet.

Het Grachtenfestival is een echt Amsterdams festival, benadrukken directeur en programmeur. Niet gek: de concerten vinden plaats door de hele stad. Niet alleen op pontons in de grachten, maar ook op plaatsen die Amsterdammers minder vaak bezoeken. De Wintertuin van Krasnapolsky, bijvoorbeeld, Buurtcentrum Holendrecht of museum Het Schip.

"Als ik met vriendinnen door de stad fiets, moet ik me inhouden om niet continu uit te roepen: daar hebben we ook gestaan! En daar!" zegt Wijzenbeek. "Er zijn zo veel verborgen juwelen, en een groot onderdeel van de voorbereiding van het Grachtenfestival is die zoektocht naar de mooiste plekken."

Het scouten van de locaties is een belangrijk onderdeel van de onderzoeksperiode, voorafgaand aan het zomerse muziekfestival. In die periode worden ook de deelnemende musici geselecteerd. Programmeur Wijzenbeek reist persoonlijk alle klassiekemuziekconcoursen van het land af om talent te spotten.

"Ik ga niet per se meteen voor degene die wint, daarom wil ik bij de finales zijn. We gaan niet voor de gebaande weg, maar zoeken er juist vaak omheen." Het festival richt zich al twintig jaar juist op de jonge talenten en wil nieuwe, verfrissende muzikanten een podium geven.

Jonge musici
Maar het festival wil niet alleen een podium zijn. Directeur Mirjam Barendregt is trots op de rol van het festival als platform voor de ontwikkeling van ideeën van muzikanten. "In 2015 zijn we begonnen musici uit te nodigen hun ideeën te pitchen. Dat leverde meteen iets heel moois op," zegt Barendregt. "We hebben het doorgezet en uitgebouwd: de pitches nemen toe in kwaliteit. Mensen komen echt met uitgebreide, uitgedachte concepten, al toegespitst op het thema."

In twintig jaar heeft het Grachtenfestival zich ontwikkeld van een driedaags festival met een bescheiden aantal concerten tot een tiendaags evenement met een programma van ruim 250 concerten en voorstellingen. Voor een Grachtenfestivalleek haast onmogelijk om uit te kiezen.

Dat besefte ook de organisatie, zegt Barendregt: "Om het publiek een beetje wegwijs te maken, zijn de concerten ingedeeld in vier categorieën: fris, puur, rauw en uniek. Fris voor de jongste talenten, puur voor de concerten op het hoogste niveau op de mooiste locaties, rauw voor de edgy muziek op ruige locaties en uniek voor de concerten en voorstellingen die speciaal voor het Grachtenfestival zijn gecomponeerd en geproduceerd."

En dat jubileum? Dat wordt morgen grondig gevierd. "Overdag is er Sax & the city," zegt Wijzenbeek. "Saxofoons doen het in Nederland heel goed, dus brengen we een ode aan dat instrument. Je zult er zaterdag over strúikelen."

In de Stadsschouwburg is zaterdagavond een jubileumconcert. Een feestelijke avond, en In Stijl, hopen we.

www.grachtenfestival.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden